Jumaat,14 Februari 2014

Dr.Sapora Sipon
Kaunseling Remaja
(Dr Sapora Sipon menjawab) Jika anda menghadapi masalah percintaan,pembelajaran, kewangan, keluarga dan perkara peribadi yang sukar diselesaikan, pakar kaunseling Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sedia membantu.Hantarkan masalah anda lengkap dengan nama dan alamat penuh kepada Ruangan Pengelola Kaunseling Remaja, Harian Metro, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau e-mel kepada rencana@hmetro.com.my

 • Jejaka gay hilang kawan kuliah

  22:36:40 PM

  Saya siswa institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan seorang gay. Saya mempunyai pasangan yang ingin menjalin hubungan serius de­ngan saya, tapi agak keberatan kerana niat saya hanyalah untuk memuaskan nafsu saja.

 • Adik angkat takut luah perasaan

  22:36:40 PM

  Dr, saya menghadapi masalah dengan abang angkat. Masalah saya ialah takut untuk meluahkan perasaan cinta kepada abang angkat kerana takut perasaan ditolak.

 • Trauma tengok bapa malas

  00:32:49 AM

  Saya anak tunggal perempuan dalam keluarga dan kini melanjutkan pengajian di tingkatan enam. Dua adik beradik saya yang lain lelaki.

 • Pelajar asrama rindu ibu

  00:32:49 AM

  Saya baru memasuki sekolah berasrama penuh awal tahun ini. Asrama saya hanyalah sejam dari rumah. Walaupun tidak jauh jarak antara asrama dengan rumah, saya tetap rindu kepada ahli keluarga terutama ibu.

 • Buntu diasak soal jodoh

  01:07:36 AM

  Saya siswa kursus sarjana di institusi pengajian tinggi awam (IPTA). Saya mempunyai dua rakan perempuan iaitu A dan B. Mereka berdua bekerja.

 • Gadis mahu elak rasa berdosa di hati

  01:07:36 AM

  Saya mohon bantuan untuk menghilangkan rasa rindu kepada seseorang. Saya mempunyai masalah perhubungan dengan seorang jejaka. Saya amat menghormati jejaka ini.

 • Keliru pendekatan ilmu

  20:08:02 PM

  Saya siswa yang mengambil jurusan kaunseling. Ada masalah yang buat saya keliru. Islam tekankan kita untuk amar maaruf dan nahi mungkar. Ada juga ayat yang me­nyuruh kita berdakwah dengan berhikmah dan berdebat serta melalui contoh teladan yang baik.

 • Tak yakin diri sendiri

  20:08:02 PM

  Kehidupan saya bagaikan ter­um­bang-­ambing. Kadang kala rasa diri ini terbaik daripada semua orang tapi ada kalanya paling teruk di dunia.

 • Bijak urus tekanan

  22:44:11 PM

  Saya pelajar tingkatan dua di sebuah sekolah menengah di bandar Seremban. Masalahnya, saya sering berasa tertekan dengan situasi persekitaran seperti kerenah rakan serta kerja sekolah yang banyak.

 • Was-was dalam ibadah

  22:44:11 PM

  Saya siswa di sebuah universiti tempatan. Di sini, saya ingin berkongsi beberapa masalah yang dihadapi seorang kawan.

 • Marah kekasih menipu

  21:09:09 PM

  Saya pemuda berusia pertengahan 20-an dan bekerja di sebuah kilang di Kelantan. Masalah bermula apabila mengenali seorang gadis berusia setahun lebih muda daripada saya.

 • Dilema wanita terdesak

  21:09:08 PM

  Saya wanita berusia awal 20-an yang bekerja di sektor kerajaan. Begitu juga dengan teman lelaki. Saya ingin sekali mengikat tali perkahwinan untuk mengelak dosa.

 • Ibu perlu rawatan mental

  22:02:46 PM

  Saya gadis berusia 19 tahun dan mempunyai adik-beradik ramai. Ibu bapa saya sudah bercerai beberapa tahun lalu. Adik-beradik juga sering berdepan masalah disiplin di sekolah. Rumah kami juga sering tidak terjaga dari segi kekemasannya. Perkara ini membuatkan saya dan adik-beradik sering tertekan.

 • Siswi berdosa ingin bertaubat

  22:02:46 PM

  Saya siswi di sebuah universiti tempatan. Jujur saya katakan, saya pernah beberapa kali melakukan perbuatan zina dengan teman lelaki yang saya kenal ketika melang­kah ke alam universiti.

 • Takut derhaka kepada ibu

  20:41:04 PM

  Saya berumur pertengahan 20-an dan masih tinggal bersama keluarga. Saya sentiasa mempunyai masalah de­ngan ibu kerana kami tiada persefahaman dalam apa jua masalah.