Khamis,02 Oktober 2014

Dr.Sapora Sipon
Kaunseling Remaja
(Dr Sapora Sipon menjawab) Jika anda menghadapi masalah percintaan,pembelajaran, kewangan, keluarga dan perkara peribadi yang sukar diselesaikan, pakar kaunseling Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sedia membantu.Hantarkan masalah anda lengkap dengan nama dan alamat penuh kepada Ruangan Pengelola Kaunseling Remaja, Harian Metro, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau e-mel kepada rencana@hmetro.com.my

 • Adik degil, pemarah

  21:54:26 PM

  Saya mempunyai seorang adik perempuan bernama A dan berusia 22 tahun. Dia belajar di sebuah institusi pengajian tinggi tempatan.

 • Suka ulang kaji pelajaran sendirian

  21:54:25 PM

  Saya ingin bertanyakan pendapat mengenai masalah yang saya hadapi. Saya mempunyai masalah apabila tinggal bersama kawan.

 • Anak imam tak solat

  21:24:56 PM

  Teman lelaki saya seorang yang baik hati, berbudi bahasa, bertanggungjawab dan sering menolong apabila saya dalam kesusahan. Saya mengenalinya sejak kami menuntut di sekolah menengah.

 • Ingin bercinta bimbang kecewa

  21:24:55 PM

  Perasaan dalam hati ini terlalu ingin mencintai dan dicintai. Namun, keinginan ini tidak pernah menjadi realiti apabila sering timbul perasaan ragu-ragu untuk bercinta.

 • Kahwin untuk kawal nafsu

  21:00:26 PM

  Saya berusia pertengahan 20-an dan berasal dari utara Semenanjung. Saya berkenalan dengan seorang jejaka sebaya dan berasal dari daerah yang sama.

 • Hubungan tak direstui

  20:38:43 PM

  Saya berasal daripada sebuah keluarga yang berlatar belakang pendidikan tinggi, malah ibu bapa juga luas pengetahuan agama. Sebagai anak bongsu, saya mendapat banyak keistimewaan. Hubungan saya dengan keluarga rapat dan mesra.

 • Pelajar takut luah perasaan

  20:38:42 PM

  Saya meminati seorang pelajar perempuan di sekolah. Kami berlainan kelas, tetapi saya selalu melihatnya ketika di kantin. Dia juga aktif bersukan dan kami pernah menghadiri persatuan yang sama. Dia seorang pelajar yang lemah lembut dan bersopan santun.

 • Kekasih suka mengumpat

  21:16:45 PM

  Saya baru bekerja di sebuah agensi kerajaan di utara tanah air sebaik saja menamatkan pe­ngajian. Semangat dan perancangan untuk melanjutkan pengajian ke pering­kat sarjana tetap ada.

 • Tunang ungkit kisah lama

  21:16:45 PM

  Saya jejaka yang baru saja mengikat tali pertunangan dengan gadis yang sudah lama dikenali. Sebelum bertunang, saya mempunyai hubungan dengan beberapa gadis lain.

 • Teman lelaki tak tahu solat

  23:31:06 PM

  Saya mempunyai teman lelaki yang tidak pernah dan tidak tahu bersolat. Saya keliru sama ada hendak meneruskan perhubungan ini atau meninggalkannya.

 • Kekasih hati seusia ayah

  23:31:05 PM

  Saya pelajar institut pengajian tinggi (IPT) dan akan menamatkan pengajian dalam masa terdekat. Sebelum ini saya pernah ada kekasih, tapi putus di tengah jalan.

 • Rakan karib kini musuh

  21:03:12 PM

  Saya mempunyai masalah dengan seseorang yang satu ketika dulu adalah sahabat karib. Ketika itu, persahabatan kami sangat akrab hingga menimbulkan kemarahan dalam kalangan sahabat lain.

 • Risau kekasih berlainan ideologi politik

  21:03:12 PM

  Kekasih saya baik dan mempunyai ilmu agama yang tinggi. Masalahnya kami berbeza ideologi politik. Saya me­nyayanginya dan ingin menjadi suri rumahnya satu hari nanti.

 • Kekasih bukan Islam

  20:54:48 PM

  Saya mengenali seorang wanita (saya namakan sebagai A) lima tahun lalu. Bermula sebagai rakan biasa, akhirnya kami menjadi kekasih.

 • Tidak suka orang hipokrit

  20:54:47 PM

  Saya ingin bertanya apa pandangan Dr mengenai jenis pemimpin yang hanya pandai berjanji tetapi tidak pernah menunaikan apa yang dijanjikan? Pemimpin ini juga suka mengambil kesempatan daripada kesusahan orang lain.