Rabu,19 Februari 2014

Dang Setia
Doktor Sakit Tuan
Dr. Ismail Thamby jawab Hadapi masalah kesihatan berkaitan perkara sulit? Hantar masalah anda kepada
Pengelola Ruangan Sakit Tuan,Metro Ahad, Balai Berita, 31, Jalan Riong, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur atau e-mel kepada sakittuan@hmetro.com.my

 • Periksa secara tetap

  00:04:49 AM

  Setiap lelaki wajib menjaga kesejahteraan anggota kelamin dengan melakukan pemeriksaan kendiri sekurang-kurangnya sekali dalam sebulan secara teliti.

 • Radang punca bengkak, gatal

  00:04:49 AM

  Baru-baru ini saya mengalami bengkak di kawasan kepala zakar selain gatal di bahagian bawahnya. Saya tidak tahu bagaimana ia bermula dan apa puncanya, tetapi ia mengganggu kehidupan saya. Adakah ia penyakit kulit atau berkaitan alat kelamin?

 • Guna losen sebelum bercukur

  00:04:49 AM

  Saya berumur 26 tahun dan sudah berumah tangga. Saya mengalami kegatalan di bahagian kerandut zakar. Saya risau jika saya me-ngalami jangkitan kutu kelamin atau penyakit lain.

 • Periksa kelamin sebulan sekali

  00:04:48 AM

  Saya buntu dan bimbang dengan apa yang saya alami sekarang. Ketika hendak mandi, saya perasan ada gelembung di bawah alat kelamin, betul-betul di bahagian sebelum kepala zakar.

 • Sebutir sudah memadai

  03:09:04 AM

  Memiliki hanya satu buah zakar sememangnya dianggap keadaan tidak normal bagi setiap lelaki. Mereka yang menghadapi keadaan itu, sama ada disebabkan kemalangan atau secara semula jadi, pasti rasa tertekan.

 • Ketulan membesar bagai testis ketiga

  03:09:04 AM

  Baru-baru ini saya mendapati wujud ketulan yang membentuk seolah-olah testis ketiga dalam scrotum saya. Ketulan ini kadangkala mengecut dan ada kalanya membesar, lebih besar daripada testis sebenar.

 • Selalu terkencing apabila sujud

  03:09:03 AM

  Saya berumur 23 tahun dan baru bertunang. Apabila rukuk atau sujud ketika bersolat, kadangkala air kencing terkeluar walaupun saya membuang air kecil sebelum solat. Masalah ini menyebabkan solat saya terjejas.

 • Hanya bertahan dua minit

  03:09:03 AM

  Saya berusia 44 tahun dan berkahwin selama 20 tahun. Dari awal perkahwinan saya mengalami masalah pancutan pramatang tetapi alhamdulillah, ia tidak membawa kepada masalah perkahwinan.

 • ‘Patah’ boleh jadi kekal

  00:04:47 AM

  ‘Fracture’ atau ‘patah’ boleh berlaku pada alat kelamin lelaki hingga ada yang gagal mendapat ereksi penuh akibat kecederaan berkenaan.

 • Isteri suruh berurut untuk lebih prestasi

  00:04:47 AM

  Saya baru setahun berkahwin dan sangat berharap menimang cahaya mata. Namun, saya risau jika mengalami masalah mati pucuk atau kesihatan lain.

 • Ubat darah tinggi boleh jejas tenaga batin

  00:04:47 AM

  Saya ada masalah lemah tenaga batin. Saya berumur 58 tahun dan ada darah tinggi. Kebiasaannya tekanan darah pada kadar 135/75. Doktor syorkan saya makan ubat darah tinggi dan gelosteron. Adakah ubat ini punca masalah saya?

 • Tak puas kencing ganggu keintiman

  00:04:46 AM

  Saya mengalami masalah terasa selalu ingin membuang air kecil. Apabila selesai, saya rasa mahu membuang lagi seakan-akan air belum habis. Apabila habis membuang air, perasaan ingin membuang air datang lagi.

 • Ketuat boleh dijangkiti

  00:18:21 AM

  Lelaki sering mengalami masalah anggota kelamin seperti kemunculan kutil, ketuat, gelembung, bijian, kudis dan ketulan. Sebenarnya, ia tidak perlu dirisaukan. Bagaimanapun, ia petanda anda ada penyakit kulit dan perlu dikendalikan doktor pakar kulit.

 • Usah terpengaruh pil ajaib tambah saiz

  00:18:21 AM

  Assalamualaikum doktor. Saya berusia 30 tahun, tinggi 180 sentimeter dengan berat 85 kilogram. Saya mempunyai masalah zakar kecil berbanding lelaki seusia. Waktu mengendur zakar akan tenggelam dan ketika tegang cuma berukuran enam sentimeter.

 • Punca senak bawah perut

  00:18:20 AM

  Saya mengalami kesakitan di bahagian bawah perut hingga ke buah zakar. Bila ditekan pada urat di bahagian itu terasa sakit. Ada kala saya melakukan onani untuk mengurangkan rasa sakit. Ada kala berkurangan dan tidak. Biasanya sakit pada waktu malam. Mohon pencerahan doktor.