Oleh Aida Adilah Mat

TIADA halangan untuk anda bersenam ketika mengandung, malah lebih digalakkan bagi memudah proses bersalin kelak.

Mungkin ramai wanita tidak sedar, bersenam mampu membawa aura positif dan menaikkan seri wajah ketika mengandung, selain memberi lebih tenaga.

Bagaimanapun, mungkin sukar untuk anda melakukan senaman kerana perut yang semakin membesar, namun ada beberapa senaman mudah buat kumpulan ini.

Memang tidak dapat dinafikan ramai yang bimbang untuk bersenam kala berbadan dua. Bagi anda yang memang aktif dan kerap bersenam, rutin ini boleh diteruskan tetapi dengan rentak yang lebih perlahan.

Bagi yang tidak pernah atau jarang bersenam pula, anda masih boleh melakukannya dengan memilih senaman berintensiti rendah yang mudah dilakukan seperti berjalan. Ya, tiada halangan untuk wanita hamil melakukan senaman kerana ia mampu mengekalkan kesihatan dan membuatkan tubuh lebih bertenaga untuk membawa badan yang semakin berat.

Namun diingatkan agar tidak melakukan senaman berat dan tidak digalakkan menggunakan peralatan yang boleh mendatangkan kecederaan pada ibu.

Ellia Irniza Zakaria, 39, berkata, senaman adalah selamat untuk ibu hamil, malah memberi banyak manfaat asalkan ia dilakukan dengan betul pada kadar termampu.

Malah, mengandung bukanlah halangan untuknya berhenti daripada bersenam setiap hari.

Biarpun ada yang mempertikaikan rutin hariannya, Ellia berkata, ia tidak menghalangnya bersenam. Malah, dia mengambil langkah bijak dengan mendapatkan pandangan dan nasihat doktor berhubung kebaikan bersenam ketika mengandung.

“Lakukan senaman mengikut kemampuan diri. Ini konsep yang paling penting.

“Sejak sebelum mengandung memang saya sering bersenam jadi memang mudah meneruskannya biarpun pada awal kehamilan,” katanya.

Ikuti langkah demi langkah senaman untuk ibu hamil trimester pertama dan kedua. Penting untuk bakal ibu tidak berlebihan ketika bersenam, sentiasa mematuhi nasihat doktor dan lakukan pergerakan mengikut kemampuan diri.

1. Regangan pangkal paha

LURUSKAN kaki ke depan untuk membuat regangan di bahagian pangkal paha.


LANGKAH 1

2. Posisi kupu-kupu

DUDUK bersila dengan kedua-dua tapak kaki bertemu. Regangkan otot di bawah pinggul, punggung dan paha. Ia boleh membantu pinggul jadi lebih fleksibel dan melancarkan proses bersalin.


LANGKAH 2

3. Regangan belakang badan

Dalam keadaan meniarap di lantai, pastikan kedua-dua tangan di sisi. Perlahan-lahan angkat badan, sambil menghembus nafas dan tahan selama dua saat. Kemudian kembali ke posisi sama. Pergerakan ini berkesan memulihkan kembali keadaan tulang belakang yang sering sakit ketika hamil.

4. Regangan betis

Berdiri dalam kedudukan lurus. Satu kaki di depan di bengkokkan manakala kaki belakang diluruskan. Ulang proses ini dalam kiraan 10. Langkah ini akan membuatkan anda agar terasa regangan di bahagian betis.


LANGKAH 4

5. Lunges

Lunges antara senaman yang boleh dilakukan oleh ibu hamil. Sebelah kaki ke depan dan sebelah lagi ke belakang. Luruskan kedua-dua belah tangan. Turunkan kedua-dua kaki ke bawah serentak pada kedudukan 90 darjah. Lakukan berselang-seli untuk kedua-dua belah kaki.


LANGKAH 3

6. Joging

Berlari anak atau joging boleh juga dilakukan. Pakai kasut berlari yang sesuai, selesa dan yang memberi banyak sokongan kepada tapak kaki.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 31 Oktober 2019 @ 5:15 AM
BOLEH dilakukan ketika trimester pertama dan kedua. FOTO: Mohd Yusni Ariffin VIDEO: Saifullizan Tamadi