TEKNOLOGI AI dibangunkan Siemens Healthineers turut menjimatkan masa dalam merawat pesakit.
Yusliza Yakimir Abd Talib


PENINGKATAN jumlah dan kerumitan data dari sumber yang berlainan dan merentas pelbagai disiplin meletakkan kecerdasan buatan (AI) sebagai kunci untuk menjadikan teknologi perubatan lebih bijak, data imej dan analisis hasil makmal lebih cepat dan pemeriksaan lebih tepat.

AI adalah proses yang dibantu komputer untuk menyelesaikan masalah kompleks yang biasanya digunakan untuk manusia. Lebih khusus lagi, ia membabitkan mesin meniru fungsi kognitif yang biasanya dikaitkan dengan otak manusia.

Beberapa contoh adalah mesin visi, pengecaman corak, pengecaman pertuturan dan pengambilan keputusan berasaskan pengetahuan dalam erti yang lebih luas.

Healthineers Siemens menjadi perintis dalam pembangunan AI selama lebih 20 tahun dan teknologi pembelajaran mendalam kini membolehkannya mengotomatisasi diagnostik kompleks serta menyokong rawatan yang optimum.

Menerusi Persidangan Hospital Management Asia 2019 yang diadakan di Hanoi, Vietnam, baru-baru ini, Siemens Healthineers memberi tumpuan kepada Menyampaikan Penjagaan Bernilai Tinggi oleh Penjagaan Kesihatan Digital, selain memberi pemahaman mengenai penawarannya dalam bidang AI.

Pengarah Urusan Siemens Healthineers Malaysia, Rod Frazer berkata, AI adalah teknologi utama untuk mendigitalkan penjagaan kesihatan dan membolehkan penyedia penjagaan kesihatan mengubah penyampaian perawatan, memperluas ketepatan perubatan dan meningkatkan pengalaman pesakit.

“Memasuki era penyelesaian AI, syarikat sudah membangunkan portfolio lebih daripada 45 penyelesaian yang membantu mengautomasi dan menyeragamkan bukan sahaja aliran kerja, tetapi juga diagnostik kompleks untuk memenuhi keperluan pesakit secara individu.

“Peralatan yang boleh mengendalikan jumlah data perubatan yang banyak dengan cepat dan tepat sememangnya diperlukan pakar diagnostik dan perubatan bagi membolehkan mereka membuat keputusan rawatan lebih objektif berdasarkan data kuantitatif serta disesuaikan dengan keperluan setiap pesakit,” katanya.

Katanya, di Malaysia turut menunjukkan penerimaan yang baik bagi penyelesaian AI dalam sektor perubatan dan kini dalam landasan tepat membolehkan penyedia penjagaan kesihatan menyampaikan penjagaan bernilai tinggi dengan kos rendah.

Ini boleh dilakukan dengan memperluaskan ketepatan ubat, transformasi penyampaian kesihatan dan meningkatkan pengalaman pesakit, semuanya dicapai melalui digitalisasi penjagaan kesihatan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 14 November 2019 @ 6:05 AM