ZAINAL (kiri) beramah mesra dengan usahawan muda.
ZAINAL (kiri) beramah mesra dengan usahawan muda.
Mohamad Hussin

Pertanian adalah bidang menarik yang mampu menjana pendapatan dan kekayaan, kata Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Tan Sri Zainal Dahalan.

Beliau berkata, pelbagai ruang dan peluang boleh diterokai dengan mewujudkan sumber kekayaan baru yang memberi manfaat besar bukan saja kepada sosioekonomi peladang, penternak dan nelayan tetapi juga menjana pertumbuhan ekonomi negara.

“Setiap individu mempunyai impian hidup, baik yang berusia mahupun golongan belia semuanya mengimpikan untuk melakar kejayaan terutama bagi mengubah nasib diri dan keluarga. Kejayaan bermula daripada satu langkah.

“Inisiatif sumber kekayaan baru melalui pelaksanaan program pembangunan industri tenusu, durian, jagung bijian dan industri kelapa membolehkan masyarakat peladang, penternak serta nelayan melangkah lebih jauh selain mampu mencapai apa yang diimpikan setiap hari,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Kursus Agropreneur Muda Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Lanchang dan Lawatan ke ladang Suhan Movies di Tapak Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Lanchang, Temerloh, Pahang, baru-baru ini.

Turut hadir, Pengarah LPP Negeri Pahang, Datuk Sawaluddin Ahmad dan penerbit serta pelakon popular, Datuk Rosyam Nor.

Zainal berkata, kerajaan komited dalam memperuntukkan sejumlah RM200 juta pada tahun ini bagi menerokai sumber kekayaan baru.

SEBAHAGIAN peserta yang menghadiri Kursus Agropreneur Muda PPK Lanchang.
SEBAHAGIAN peserta yang menghadiri Kursus Agropreneur Muda PPK Lanchang.

“Bagi merancakkan lagi masyarakat peladang, penternak dan nelayan supaya melangkah lebih berani dalam sektor agromakanan, kisah hebat personaliti (Rosyam) dapat memberi inspirasi untuk golongan muda lebih berjaya dalam bidang pertanian.

“Kebanyakan peserta kursus ini adalah agropreneur muda dari Johor dan Pahang yang dikumpulkan dalam satu sesi perkongsian ilmu serta pengalaman bersama usahawan berjaya.

“Kehadiran Rosyam berkongsi pengalaman bersama-sama agropreneur muda ini memberi inspirasi kepada golongan peladang supaya melakukan dengan bersungguh-sungguh sebaik menceburi bidang pertanian,” katanya.

Menurutnya, antara tumpuan LPP masa kini adalah untuk menggalakkan golongan muda menceburi bidang pertanian selain mengetengahkan hasil pertanian yang sudah dikenal pasti sebagai sumber kekayaan baru.

Sementara itu, Sawaluddin berkata, penubuhan LPP untuk membantu meningkatkan taraf ekonomi dan sosial, menambah pengetahuan dan kemahiran.

“Ia termasuk meninggikan hasil pendapatan dan membaiki cara hidup ahli serta mewujudkan masyarakat peladang yang produktif, berdikari, makmur selain bersepadu.

“Penubuhan ini selari dengan strategi pelaksanaan kerajaan pada masa itu bagi merealisasikan pencapaian matlamat Dasar Ekonomi Baru (DEB) untuk membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat melalui strategi penyediaan kemudahan termasuk modal, tanah, pelaburan dan latihan kemahiran.

“Ia bagi meningkatkan pendapatan dan produktiviti golongan miskin sama ada di bandar atau luar di bandar,” katanya.

SEBAHAGIAN usahawan muda bergambar bersama Rosyam.
SEBAHAGIAN usahawan muda bergambar bersama Rosyam.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 9 Februari 2018 @ 12:18 PM