Afrika

Abu gunung berapi, penerbangan ke La Palma dibatalkan

Oleh AFP

Madrid: Semua operasi penerbangan dibatalkan di La Palma, Kepulauan Canary milik Sepanyol, untuk hari kedua berturut-turut kerana abu dari gunung berapi yang meletus sebulan yang lalu.

AFP melaporkan, semua 38 penerbangan yang dijadualkan pada hari Ahad, kebanyakan dari dan ke pulau-pulau lain di pulau di Lautan Atlantik di luar persisir Maghribi itu, dibatalkan.

Hanya empat dari 34 penerbangan yang dijadualkan pada Sabtu berjalan lebih awal seperti yang dirancang.

Syarikat penerbangan tempatan Binter dalam satu kenyataan berkata, ia akan memulakan semula operasi secepat mungkin.

Gunung berapi La Cumbre Vieja, yang terletak 15 kilometer sebelah barat lapangan terbang, meletus pada 19 September, memuntahkan lava yang perlahan-lahan mengalir ke laut.

Setakat ini tidak ada yang terkorban akibat letusan itu tetapi batu cair meliputi 750 hektar dan memusnahkan 1,800 bangunan, termasuk ratusan rumah.

Kira-kira 7,000 orang dipindahkan dari kediaman mereka di pulau itu, yang mempunyai penduduk sekitar 85,000 orang.

Letusan itu meliputi kawasan yang besar dengan abu gunung berapi dan puluhan gempa susulan kecil, hampir setiap hari.

Lapangan terbang La Palma terpaksa ditutup dua kali, sejak letusan bermula dan syarikat penerbangan terpaksa membatalkan penerbangan.

Pihak berkuasa negara itu memperuntukkan 300 juta Euro (kira-kira RM1.5 bilion) untuk pembangunan semula di pulau itu, yang rata -rata penduduknya terbabit dengan pelancongan dan tanaman pisang.

Disiarkan pada: October 18, 2021 @ 10:34am