SKUAD regu wanita meraikan kejayaan meraih pingat perak dalam acara sepak takraw antara regu wanita di Sukan SEA KL2017 ke-29 di Stadium Titiwangsa.
SKUAD regu wanita meraikan kejayaan meraih pingat perak dalam acara sepak takraw antara regu wanita di Sukan SEA KL2017 ke-29 di Stadium Titiwangsa.
BERNAMA

SKUAD sepak takraw wanita negara meraih pingat perak acara regu wanita Sukan SEA Ke-29 mengatasi pencapaian dua tahun lepas iaitu gangsa pada aksi yang berlangsung di Stadium Tertutup Titiwangsa, hari ini.

Pada perlawanan terakhir liga sepusingan menentang Thailand, kedua-dua pasukan memerlukan kemenangan untuk mengesahkan pingat emas setelah Malaysia dan Thailand terikat dengan empat mata menerusi kemenangan ke atas Indonesia dan Filipina, semalam.

Regu Thailand yang diketuai Thidarat Soda bermula garang pada set pertama dan mudah menewaskan regu negara 21-10.

Skuad negara cuba bangkit di set kedua dengan memberi tentangan hebat namun Thailand ternyata berada di kelas tersendiri apabila regu negara turut tewas dengan 21-12.

Kekalahan itu menyaksikan skuad negara meraih perak dengan mengumpul empat mata keseluruhan manakala Thailand cemerlang dengan mengumpul enam mata untuk muncul juara dan menggondol emas.

Filipina dan Indonesia sepatutnya berkongsi gangsa berdasarkan format kejohanan yang tidak mempunyai perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat.

Namun berikutan insiden semalam yang melibatkan pasukan Indonesia memprotes dan meninggalkan gelanggang menyebabkan pasukan itu tidak layak untuk menerima gangsa.

“Kita sedia maklum bahawa Thailand merupakan sebuah pasukan yang kuat. Apa pun kita akur dengan keputusan mencapai pingat perak ini.

“Anak buah saya telah memberi saingan sebaik mungkin namun masih terdapat beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki pada masa akan datang,” kata jurulatih negara Md Fikri Md Nor.

Untuk rekod, ini kali pertama skuad wanita negara meraih perak dan merupakan pencapaian terbaik mereka dalam Sukan SEA.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 21 Ogos 2017 @ 12:26 PM
Digital NSTP Subscribe