HAFIZH Syahrin ketika beraksi di Litar Misano pada GP San Marino. -Foto AFP
Saiful Affendy Sapran
saifulaffendy@hmetro.com.my


KETUA Pegawai Eksekutif Litar Antarabangsa Sepang (SIC) Datuk Razlan Razali menafikan pihaknya kerap mengamalkan pendekatan ‘mencuri pelumba’ bagi menyertai pasukan mereka.

Tegas Razlan, perkara sama juga berlaku kepada Hafizh Syahrin Abdullah, pelumba yang berada dalam radar pihaknya untuk beraksi bersama SIC Racing Team yang akan diwujudkan bagi menghadapi saingan Moto2 musim depan.

“Apa yang saya dengar SIC atau saya ada reputasi untuk mencuri pelumba. Jika pelumba itu tidak ada sebarang kontrak lagi kenapa kami perlu dikatakan mencuri?

“Begitu juga dengan Hafizh, kami sudah meneliti semua perkara sebelum mempertimbangkan untuk mengambilnya sebagai pelumba kami,” katanya ketika ditemui semalam.

Jelas Razlan, mereka sama sekali tidak akan ‘mengganggu’ seseorang pelumba itu sekiranya mereka masih mempunyai kontrak atau apa saja ikatan perjanjian dengan mana-mana pihak.

Razlan sebelum ini mengesahkan pihaknya berminat untuk mendapatkan Hafizh yang kini beraksi dengan PETRONAS Raceline Malaysia pada saingan Moto2.

Mengulas mengenai perkembangan itu, Razlan berkata, pihaknya akan membuat pengumuman secara rasmi dalam tempoh terdekat.


RAZLAN tegaskan SIC Racing Team tidak akan ganggu pelumba yang masih punyai kontrak. -Foto fail

“Tapi yang pasti pasukan baru itu hanya akan disertai oleh seorang pelumba saja kerana kami juga perlu memikirkan soal bajet sekiranya mahu menggunakan dua pelumba,” katanya.

Hafizh sebelum ini mengesahkan akan berhijrah ke pasukan baru pada musim depan dalam kategori sama selepas empat musim penuh beraksi bersama PETRONAS Raceline Malaysia.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 13 September 2017 @ 9:19 PM