KUALA LUMPUR 12 SEPTEMBER 2017. Atlet renang Para, James Wong menjalani latihan di Pusat Akuatik Nasional Bukit Jalil menjelang Sukan Para Asean yang akan bermula 17 September ini. NSTP/OSMAN ADNAN OSMAN ADNAN
Mohd Khairie Khalid
khairie@bh.com.my


PERENANG berdarah kacukan Malaysia - United Kingdom, James Wong Tien Yu (gambar) mempunyai misi besar di temasya Sukan Para ASEAN Kuala Lumpur 2017 yang bakal membuka tirai minggu ini.

James berkata di temasya ini, dia memburu kelayakan ke Sukan Komanwel, Gold Coast, Australia dan Sukan Para Asia di Jakarta, Indonesia masing-masing pada 2018 dalam tiga acara iaitu 100m kuak dada, 100m kupu-kupu dan 200m rampaian individu.

Namun di sebalik keghairahan itu dia tidak meletakkan sebarang sasaran pingat emas kerana sedar bakal mendapat saingan sengit daripada dua perenang Paralimpik Rio, 2016 iaitu Ernie Gawilan dari Filipina dan Nguyen Quang Vuong dari Vietnam.

“Di Sukan Para ASEAN ini saya hendak dapatkan catatan masa kerana ingin melayakkan diri ke Sukan Komanwel dan Sukan Para Asia tahun depan dalam tiga acara iaitu 100m kuak dada, 100m kupu-kupu dan 200m rampaian individu.

“Apa pun saya tidak berani hendak memikirkan mengenai pingat emas kerana dalam kategori yang saya sertai ada dua perenang yang beraksi di Paralimpik Rio tahun lalu.

“Saingan agak kuat jadi sukar untuk saya bercakap mengenainya,” kata atlet berusia 23 tahun itu yang berharap mampu beraksi di Sukan Olimpik Tokyo, Jepun pada 2020, ketika ditemui sejurus tamat sesi latihan di Pusat Akuatik Nasional, Bukit Jalil, hari ini.

James tiba di Kuala Lumpur pada minggu lalu demi menyertai Para2017 dan dijadual kembali ke Australia pada 2 Oktober depan.

Anak kepada pasangan Wong Chin Yuan dan Louise Bureau itu sudah menamatkan pengajian di University of Adelaide, Australia tahun lalu dan kini berkhidmat sebagai jurulatih di Kelab Renang Norwood selain berlatih secara sepenuh masa.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 14 September 2017 @ 11:19 PM