SKUAD lelaki negara hanya pernah gagal sekali sahaja layak ke Sukan Komanwel iaitu pada tahun 2002. -Foto fail
Saiful Affendy Sapran


SKUAD hoki lelaki dan wanita negara masing-masing muncul antara 10 pasukan yang layak secara merit beraksi pada Sukan Komanwel di Gold Coast, Australia, April tahun depan.

Kedua-dua pasukan negara itu layak selepas berada di kelompok 10 pasukan terbaik negara Komanwel dalam ranking Persekutuan Hoki Antarabangsa (FIH) yang dikemaskini awal bulan ini.

Timbalan Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) Dr S Shamala berkata, ia adalah satu kejayaan berterusan bagi Malaysian Tigers dan Malaysian Tigress yang sering layak beraksi di temasya sukan kedua terbesar dunia itu.

Skuad lelaki hanya tidak layak beraksi pada 2002 di Manchester, England sementara pasukan wanita tidak pernah gagal sejak acara itu diperkenalkan pada 1998.

SKUAD wanita negara duduki ranking 10 terbaik negara Komanwel. -Foto fail

“Untuk pasukan lelaki dan wanita, memang kita sudah menjangkakan mereka akan layak ke Sukan Komanwel.

“Ia adalah pentas terbaik untuk kedua-dua pasukan melakukan persiapan rapi bagi menghadapi Sukan Asia di Jakarta dan Palembang.

“Secara peribadi saya amat berharap pasukan wanita mampu meraih keputusan lebih baik berbanding penampilan mereka dalam Sukan Komanwel sebelum ini.

“Manakala untuk pasukan lelaki, kita semua mengetahui kemampuan mereka. Saya yakin mereka juga mampu meraih keputusan lebih baik,” kata Shamala ketika dihubungi.

Skuad lelaki negara ketika ini menduduki ranking ke-12 dunia manakala skuad wanita di kedudukan ke-22.

Pencapaian terbaik skuad lelaki negara adalah meraih pingat perak pada Sukan Komanwel 1998 di Kuala Lumpur sementara pasukan wanita keenam di Melbourne, Australia 2006.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 17 November 2017 @ 9:33 PM