RAHMAD (dua dari kiri) akan kembali ke Indonesia selepas dapat tiga tawaran daripada kelab Liga Indonesia. -Foto FAIZAIUL AZALAN RAZAK
RAHMAD (dua dari kiri) akan kembali ke Indonesia selepas dapat tiga tawaran daripada kelab Liga Indonesia. -Foto FAIZAIUL AZALAN RAZAK
Faizul Azlan Razak


PENGENDALI T-Team, Rahmad Darmawan sah meletak jawatan selepas penjenamaan semula pasukan itu kepada Terengganu FC II (TFCII) yang bakal beraksi dalam saingan Liga Perdana musim depan.

Turut mengikut jejak langkah ketua jurulatih berusia 50 tahun itu, tiga lagi rakan senegaranya iaitu penolong ketua jurulatih, Satia Bagdja Ijatna; jurulatih kecergasan, Rasiman dan jurulatih penjaga gol, Kurnia Sandy.

Keputusan meletak jawatan itu dibuat selepas mengadakan perjumpaan dengan Timbalan Presiden 1 Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT), Datuk Wan Nawawi Wan Ismail, malam tadi.

Rahmad berkata, PBSNT ada menawarkan kontrak untuk membimbing TFCII, namun menolaknya kerana belum bersedia melatih pasukan yang dijadikan sebagai ‘feeder club’.

Bekas pengendali skuad kebangsaan Indonesia itu berkata, dia lebih sukakan cabaran untuk bersaing dan belum tiba masanya lagi untuk menerima tawaran sebagai jurulatih ‘feeder club’.

“Saya berterima kasih kepada PBSNT kerana masih mahu memberi kepercayaan membimbing TFCII dan secara jujurnya saya sedih untuk meninggalkan pasukan, negeri ini dan penyokong.

“Bagaimanapun, selepas berfikir panjang saya mengambil pendekatan secara profesional dengan meletak jawatan selepas dua tahun membimbing T-Team,” katanya yang ditemui di Pejabat T-Team, hari ini.

Semalam, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Razif Abd Rahman nenamatkan spekulasi yang melanda bola sepak di negeri ini apabila kekal dengan keputusan melakukan penjenamaan semula membabitkan dua pasukan Terengganu dan T-Team musim depan.

Kerajaan negeri mengumumkan lima pasukan baharu berada di bawah Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT) iaitu Terengganu FC I (TFCI) yang beraksi di Liga Super, TFC II (Liga Perdana), TFC III (Piala Presiden), TFC IV (Piala Belia) dan TFC V (Bawah 17 Tahun).

Ditanya mengenai hala tujunya selepas ini, Rahmad berkata dia akan pulang ke negara asalnya selepas menerima tiga tawaran daripada kelab yang beraksi dalam Liga Indonesia.

“Saya akan pulang untuk mengadakan perbincangan dengan pasukan Indonesia dan akan membuat keputusan segera pasukan mana dipilih sebelum berangkat menunaikan umrah minggu depan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 22 November 2017 @ 2:41 PM