GUARDIOLA sudah berada di  pertengahan kontraknya bersama City. FOTO/AFP
GUARDIOLA sudah berada di pertengahan kontraknya bersama City. FOTO/AFP
Reuters

LONDON: Manchester City di jadual mengadakan perbincangan bersama pengurus pasukan, Pep Guardiola mengenai lanjutan kontrak selama tiga tahun pada akhir musim ini.

Media British melaporkan, agenda utama penilaian tahunan yang secara tradisinya diketuai Pengerusi City, Khaldoon Al Mubarak dan CEO, Ferran Sorriano pada Mei ini mungkin akan menjadikan topik berkenaan sebagai agenda utama.

Sky Sports yang memetik sumber rapat pendahulu Liga Perdana Inggeris itu dengan melaporkan yang City yakin untuk terus mengikat Guardiola bersama kelab itu.

City kini mempunyai kelebihan 11 mata di puncak liga selepas melebarkan rekod kemenangan kepada 16 perlawanan berturut-turut dengan meraih kemenangan 4-1 ke atas Tottenham Hotspur, Sabtu lalu.

 GUARDIOLA (tengah) memberi kata semangat kepada pemainnya. FOTO/AFP
GUARDIOLA (tengah) memberi kata semangat kepada pemainnya. FOTO/AFP

Guardiola kini berada di pertengahan kontraknya yang berharga melebihi 20 juta pound (RM108 juta) setahun, lapor The Daily Telegraph.

Guardiola gagal meraih sebarang trofi pada musim pertamanya selaku pengurus di kelab itu tahun lalu tetapi kini pasukan berkenaan menjadi pilihan terbaik untuk menjuarai kempen kali ini.

Skuad kendaliannya turut dijadual berkunjung ke Leicester City untuk suku akhir Piala Liga, awal pagi Rabu dan berdepan kelab Switzerland, FC Basel dalam saingan 16 terbaik Liga Juara-Juara pada Februari.

Guardiola mengambil tempoh rehat setahun selepas empat tahun mengendali pasukan Barcelona, kelab di mana dia menggambarkan tekanan politik seperti ‘berada di dalam ketuhar’. Dia kemudiannya menyertai Bayern Munich selama tiga tahun sebelum menyertai City.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 18 Disember 2017 @ 11:10 AM