ANTONIO CONTE
AFP

LONDON: Antonio Conte percaya jadual padat dilalui Chelsea dan kurang kekuatan dalam skuad menjadi penyebab juara bertahan itu bergelut kebelakangan ini.

Skuad kendalian Conte kekurangan tenaga dan ketajaman apabila mereka dipaksa seri 0-0 berdepan Leicester yang bermain 10 orang di Stamford Bridge, malam tadi.

Buat pertama kali dalam sejarah kelab itu, Chelsea melalui tiga keputusan seri tanpa jaringan selepas saingan Piala FA di Norwich dan Piala Liga berdepan Arsenal.

Tanpa pertahanan Leicester, Ben Chilwell yang dibuang padang pada minit ke-68 sekalipun tidak mampu menaikkan semangat Chelsea, yang nyata tidak dapat menandingi lawannya pada babak pertama selain mengambil kesempatan pada babak kedua.


CHELSEA (baju biru) pamer aksi lemah ketika bertemu Leicester walaupun pasukan lawan kehilangan seorang pemain akibat kad merah. -Foto Reuters

Dengan perlawanan semula Piala FA berdepan Norwich akan hadir pada pertengahan minggu, bos Blues, Conte bimbang dengan tanda-tanda keletihan berikutan jadual padat pada Krismas dan tahun baharu.

“Kami bermain dalam keletihan. Kami banyak menderita pada babak pertama dan pada permulaan babak kedua,” kata Conte.

“Kami bermain bersungguh-sungguh menentang Arsenal pada Rabu dan kemudian bermain menentang pasukan yang sangat bagus dan fizikal baik bagus seperti Leicester pastinya amat sukar.

“Kami bermain hampir keseluruhan menggunakan pemain yang sama menentang Arsenal. Saya lihat ramai pemain keletihan. Saya lihat Eden (Hazard) sangat penat jadi dia dikeluarkan.

“Apabila saya mengambil keputusan untuk mencari tenaga baharu dengan kemasukan Willian dan Pedro, permainan berubah. Kami mencipta peluang untuk jaringan tetapi pada penghujungnya, keputusan itu adil.”

Conte menyatakan tahap tenaga Chelsea memberi kesan kepada keputusan kerana dia tidak memiliki pemain berkualiti dalam simpanan untuk terus memberikan kekuatan dalam pasukan dan beraksi pada tahap tertinggi.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 14 January 2018 @ 10:07 AM