RONALDO ketika jalani latihan bersama Real di Kiev. -Foto Reuters
AFP

CRISTIANO Ronaldo cergas dan bersedia untuk sekali lagi menyinar dalam final Liga Juara-Juara kata jurulatih Real Madrid, Zinedine Zidane ketika gergasi Sepanyol itu cuba mencari Piala Eropah ketiga berturut-turut berdepan Liverpool awal pagi esok.

Ronaldo boleh menyertai kumpulan elit dengan hanya 10 pemain menang Piala Eropah sebanyak lima kali jika Madrid menang di Kiev.

Pemain Portugal itu menjadi pemain kedua selepas legenda penyerang Real, Alfredo di Stefano menjaringkan gol dalam tiga final berbeza dengan menjaringkan dua gol ketika menang 4-1 mengatasi Juventus musim lalu bagi menghadiahkan Madrid mahkota Eropah ke-12.

Dia menolak kebimbangan mengenai kecederaan pergelangan kaki dialami ketika seri 2-2 bertemu Barcelona awal bulan ini dengan menjaringkan gol ketika kembali berdepan Villarreal pada saat Madrid melengkapkan musim kecewa dalam saingan domestik La Liga minggu lalu.

“Dia baik. Jika dia hanya 140 peratus tiada masalah,” kata Zidane apabial ditanya sama ada Ronaldo sudah 150 peratus bersedia.

“Kami melalui latihan terakhir hari ini dan ia perlawanan terakhir musim ini. Anda perlu tahu sesuatu, dia hidup untuk perlawanan seperti ini. Kami akan melihatnya esok.”

Perbezaan pengalaman antara kedua-dua pasukan agak besar ketika Liverpool kembali ke final selepas 11 tahun menanti dengan tiada pemain dalam skuad mereka pernah bermain dalam final Liga Juara-Juara sebelum ini.

Begitupun Zidane menolak dakwaan pasukannya adalah pilihan untuk bergelar pasukan pertama menang tiga kali berturut-turut dalam tempoh 42 tahun.

“Orang boleh berkata apa yang mereka suka, tapi kami bukan pilihan, begitu juga Liverpool,” kata Zidane.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 26 Mei 2018 @ 7:24 AM