PENGENDALI Pahang, Dollah Salleh. FOTO Owee Ah Chun
PENGENDALI Pahang, Dollah Salleh. FOTO Owee Ah Chun
Mohd Fitrie Muhamad dan Syafik Aznan


LALUAN mencabar dilalui Pahang sepanjang kempen Piala FA musim ini nyata mematangkan skuad Tok Gajah untuk menghadapi Selangor pada pentas final di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ), malam esok.

Pada saingan musim ini, skuad Tok Gajah sudah pun mengharungi dua ‘final’ ketika menyingkirkan juara bertahan, Kedah di pusingan ketiga, diikuti kemenangan ke atas pendahulu Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) di suku akhir.

Dalam masa sama, pengendali Pahang, Dollah Salleh turut berharap ‘tragedi’ kad merah yang dihadapi pada final musim lalu tidak berulang.

“Tahun lalu adalah final yang cukup sukar apabila kami kehilangan seorang pemain (di pertengahan babak pertama). Pastinya esok kita mahukan sesuatu yang berbeza kerana tidak kira apa pun, kami tetap mahukan kemenangan.

“Sebab itu saya selalu minta kepada pemain, apabila kita mara ke final selepas menewaskan Kedah dan JDT, kita tidak boleh lepaskan peluang ini.

“Apabila kita sudah tumbangkan dua ‘gergasi’ dan kalau kita lepaskan peluang ini, pastinya ia satu yang merugikan pasukan,” katanya pada sidang media praperlawanan di SNBJ, hari ini.

Tahun lalu, Pahang terpaksa beraksi 10 pemain selepas Kiko Insa dilayangkan kad merah dan peluang itu dimanfaatkan Kedah untuk menjulang trofi itu buat kali keempat.

Secara atas kertas, pengalaman yang dimiliki anak buah Dollah membolehkan Pahang dilabel selaku pasukan pilihan namun bekas pengendali kebangsaan itu nyata kurang selesa.

Dalam masa sama, Dollah mengingatkan pemainnya supaya tidak terlalu menumpukan kepada penyerang import Selangor, Rufino Segovia yang bakal tampil selaku penjaring terbanyak kejohanan.

“Saya tidak arahkan pemain tertentu untuk rantai Rufino, sebaliknya siapa yang paling dekat dengan Rufino, mereka perlu halang pergerakannya

“Kita juga perlu waspada dengan Amri Yahyah kerana dia selalu boleh buat magis. Walaupun dia sudah ‘berumur’ tetapi kami perlu kena berjaga-jaga,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 6 Julai 2018 @ 8:31 PM