X
SYAHIR (kanan) berang dengan keputusan yang dibuat pengadil perlawanan. -Foto Reuters
SYAHIR (kanan) berang dengan keputusan yang dibuat pengadil perlawanan. -Foto Reuters

PALEMBANG: Tekong utama negara, Muhammad Syahir Mohd Rosdi mengakui fokusnya terganggu selepas pengadil perlawanan tidak membenarkan pasukan negara melakukan semakan video atau ‘challenge’ walaupun berhak melakukannya dalam perlawanan akhir sepak takraw acara regu berpasukan lelaki antara Malaysia dan Thailand.

Ketika kedudukan Thailand mendahului 20-19 pada set pertama, pasukan Malaysia yang diketuai Muhammad Syahir membantah keputusan pengadil apabila mendakwa libasan yang dilakukan perejam negara, Mohammad Azlan Alias terkena tangan tekong Thailand, Sakha Siriwat.

Namun pengadil dari Laos, Peune Inthanor tidak membenarkan bantahan Malaysia untuk melihat semakan video sekaligus memberikan mata buat Thailand memenangi set pertama 21-19.

Menurut Muhammad Syahir, beliau kurang berpuas hati dengan pengadilan pada perlawanan berkenaan yang menyaksikan skuad sepak takraw negara kempunan meraih pingat emas sulung negara pada temasya Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018.

“Saya kurang berpuas hati dari segi pengadilan pada kali ini kerana walaupun pengadil nampak sudah terkena tangan tetapi masih dianggap tidak batal.

“Pada set kedua, trio Thailand menggunakan kesempatan dengan sebaiknya apabila mereka dilihat bertambah yakin, sebaliknya bagi kami yang terganggu kerana keputusan itu seperti terus hilang rentak,” katanya selepas perlawanan.

Walaupun tewas di perlawanan akhir itu, skuad sepak takraw kebangsaan menyumbang pingat perak pertama untuk kontinjen negara pada temasya Sukan Asia kali ini.

Sementara itu, ketua jurulatih Abdul Talib Ahmad bersyukur dan tetap berpuas hati dengan persembahan yang dipamerkan anak buahnya secara keseluruhan dalam acara berkenaan.

“Kalau diikutkan dari segi pencapaian, temasya kali ini lebih baik dari Incheon, (edisi Sukan Asia 2014) pemain keseluruhannya pun menunjukkan prestasi membanggakan dan saya tengok mereka lebih bersemangat ketika beraksi dan banyak peningkatan.

Skuad sepak takraw negara sebenarnya masih mempunyai satu lagi acara yang boleh menghadirkan pingat emas buat kontinjen negara apabila turun dalam acara antara regu yang menjadi sasaran Persatuan Sepaktakraw Malaysia (PSM) untuk membawa pulang kilauan emas. - BERNAMA

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 22 Ogos 2018 @ 8:07 PM