Pemain Pahang, Mohmadou Sumareh ketika sesi latihan. FOTO Farizul Hafiz Awang
Pemain Pahang, Mohmadou Sumareh ketika sesi latihan. FOTO Farizul Hafiz Awang
Syazwan Msar


PEMAIN sayap Pahang, Mohamadou Sumareh mahu memerah keringat demi memastikan Pahang menjejaki pentas final Piala Malaysia musim ini.

Biarpun sedar ia bukan tugas mudah apatah lagi halangan yang bakal dilalui pada separuh akhir adalah berdepan juara Piala FA 2019 Kedah dengan pertembungan pertama di Stadium Darul Aman, Alor Setar, esok.

Musim lalu, skuad Tok Gajah kendalian Dollah Salleh itu terkandas di suku akhir apabila tewas menerusi agregat 3-1 kepada Johor Darul Ta’zim (JDT).

Sumareh, 25, mengakui Piala Malaysia antara gelaran yang menjadi buruannya bersama Pahang sejak 2017.

Jelas pemain naturalisasi kelahiran Gambia itu, sememangnya amat berharap untuk mara ke final selepas kali terakhir Pahang muncul juara pada 2013.

“Saya akan bagi seratus peratus komitmen untuk pasukan dan berharap kami akan ke final. Sejak saya bersama Pahang, hanya layak ke separuh akhir sahaja, manakala kita pernah ke final Piala FA pada 2017.

“Saya berharap kami mampu melakukannya kali ini dan ini pastinya satu pencapaian baik buat diri saya sendiri,” katanya.

Rekod pertemuan Pahang bertemu Kedah agak baik musim ini apabila berjaya mengalahkan skuad kendalian Aidil Sharin Sahak 1-0 di laman sendiri sebelum seri 0-0 di Alor Setar.

Menurut Sumareh, mereka sudah membuat persediaan terbaik untuk aksi pertama dan berharap dapat membawa bekalan selesa untuk dibawa pulang.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 18 Oktober 2019 @ 7:37 PM