Denis Shapovalov bersama trofi yang dimenangi. FOTO AFP
Denis Shapovalov bersama trofi yang dimenangi. FOTO AFP
AFP

BINTANG Kanada yang meningkat naik Denis Shapovalov merangkul kejuaraan pertama ATP selepas menewaskan Filip Krajinovic, 6-4,6-4 pada final Terbuka Stockholm, awal pagi ini.

Shapovalov, 20, tidak tewas dalam semua set perseorangan minggu ini di Stockholm dan melakukan 16 aces untuk mengetepikan pemain di ranking ke-60 Krajinovic.

Shapovalov yang juga pemain dunia nombor 34 menjadi warga Kanada pertama yang memenangi juara perseorangan ATP sejak Milos Raonic memenanginya di Brisbane pada Januari 2016.

“Saya sememangnya sangat gembira dan amat berbangga,” kata Shapovalov.

“Saya dan pasukan saya sudah bekerja keras berada di kedudukan ini untuk mengungguli kejuaraan ini, jadi saya sangat berbangga terhadap diri saya dan bangga dengan pasukan saya ketika ini.”

Tambahnya : “Kejohanan ini bermula pada tahun ibu saya dilahirkan, jadi ia mempunyai sejarah yang hebat dan amat menakjubkan untuk menjadi warga Kanada pertama yang memenanginya.”

Pemain Serbia, Krajinovic naib johan pada Paris Masters 2017, gagal dalam usaha untuk memenangi kejuaraan pertama dalam karier selepas tewas pada final ketiga ATP.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 21 Oktober 2019 @ 8:21 AM