Tiger Woods memegang trofi Kejuaraan Zozo yang dimenangi di Jepun. FOTO Reuters
Tiger Woods memegang trofi Kejuaraan Zozo yang dimenangi di Jepun. FOTO Reuters
AFP

TIGER Woods berkata ia memang ‘gila’ selepas melakar sejarah golf hari ini, ketika menafikan cabaran daripada peserta pilihan tuan rumah, Hideki Matsuyama untuk memenangi Kejuaraan Zozo dengan tiga pukulan selepas aksi tertangguh akibat cuaca.

Pemenang 15 kali kejuaraan utama Woods menamatkan saingan 19 bawah par untuk menyamai rekod sepanjang zaman legenda AS, Sam Snead yang memenangi 82 Jelajah PGA AS yang dicatat 54 tahun lalu.

Woods, dalam penampilan pertama sejak pembedahan lutut dua bulan lalu, berakhir dengan senyum lebar selepas dia berjaya turut dan naik daripada lapangan berpasir untuk birdie dan tiga di bawah pusingan akhir daripada 67.

“Ia cukup gila. Ia amat bermakna,” kata Woods pemain berusia 43 tahun selepas kejayaan jelajah ke-82 itu. Pencapaian pertama hadir 23 tahun lalu pada bulan ini di Las Vegas ketika dia baru berusia 20 tahun.

“Ia minggu yang panjang, lima hari berada di puncak dalam senarai adalah sesuatu yang lama. Ia sememangnya cukup tertekan.”

Woods mendahului sejak dari awal pada acara Jelajah PGA AS di Jepun, yang menyaksikan pada Jumaat pemain terpaksa berdepan ribut yang menenggelamkan lapangan yang terletak kira-kira 80 km daripada Tokyo, menyebabkan perlawanan dilanjutkan pada hari tambahan.

Pemain nombor dua dunia, Rory McIlroy menamatkan birdie-birdie buat 67 dan berkongsi tempat ketiga dengan 13 bawah par bersama sensasi pemain golf baharu Jelajah PGA Tahunan dari Korea Selatan Year Im Sung-jae yang melakukan lima bawah 65.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 28 Oktober 2019 @ 1:21 PM