X
Yusri Che Lah. FOTO NSTP
Yusri Che Lah. FOTO NSTP
BERNAMA

KETUA Jurulatih Kelantan, Yusri Che Lah mengakui pemain ‘The Red Warriors’ (TRW) masih belum cergas sepenuhnya, untuk menghadapi saingan Liga Malaysia (Liga-M) khususnya Liga Perdana musim depan.

Yusri berkata perkara itu dikesan menerusi perlawanan persahabatan pertama menentang Terengganu Jumaat lepas, walaupun pemainnya sudah menjalani latihan selama enam minggu.

"Kebanyakan pemain belum cergas dan perkara ini memberi kegusaran kepada saya untuk melakukan persiapan lain, bagi membentuk satu pasukan yang jitu, dalam saingan liga musim hadapan.

"Walaupun masih tinggal dua bulan lagi untuk melakukan persiapan, namun aspek kecergasan amat penting untuk dititikberatkan oleh mana-mana pasukan, bagi menilai kemampuan pemain yang dimiliki," katanya hari ini.

Beliau berkata dalam baki masa yang ada sebelum sepak mula bermula Februari, pemain perlu mengatasi perkara itu dengan mencari inisiatif sendiri, selain latihan yang dilakukan bersama pasukan.

"Kecergasan ini penting, kerana walaupun pasukan mempunyai pemain yang bagus namun jika tahap kecergasan tidak memuaskan, ia akan memberi kesan yang lebih besar kepada pasukan pada setiap perlawanan," katanya.

Katanya dalam tempoh pra-musim ini juga peminat akan mula melakukan pelbagai penilaian terhadap pemain, terutama mereka hadir ke stadium untuk menyaksikan perlawanan persahabatan.

"Peminat boleh menilai prestasi pemain berdasarkan pemerhatian mereka, namun kami akan menilai peningkatan pemain dari semasa ke semasa membabitkan kecergasan, keserasian, kelemahan serta kelebihan pasukan.

"Kami tidak boleh memuaskan hati semua orang, namun persediaan kami juga bergantung kepada kemampuan pasukan sama seperti mendapatkan pemain import, latihan dan perlawanan persahabatan," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 31 Disember 2019 @ 5:42 PM
Kabinet Malaysia 2020