RONALDO bersama ejennya, Mendes (kanan) turut membantu dalam menangani wabak Covid-19 di negara kelahiran mereka. FOTO REUTERS
RONALDO bersama ejennya, Mendes (kanan) turut membantu dalam menangani wabak Covid-19 di negara kelahiran mereka. FOTO REUTERS
AFP

CRISTIANO Ronaldo dan ejennya, Jorge Mendes akan mewujudkan tiga Unit Rawatan Rapi (ICU) di beberapa buah hospital di Portugal untuk membantu pihak berkenaan menangani pandemik Covid-19.

Kedua-dua mereka akan menyalurkan bantuan berkenaan sekurang-kurangnya mewujudkan dua wad ICU bersama 10 katil kepada Hospital Universiti Lisbon Utara (CHULN).

CHULN sekarang ini mempunyai 77 buah katil.

Mendes dan Ronaldo juga akan membina wad ICU di Hospital Santo Antonio.

“Ini adalah satu pelaburan yang sangat penting termasuk dengan lebih sedozen alat bantuan penafasan dan beberapa lagi kelengkapan lain.

“Jika perlu, Ronaldo akan melakukan perkara yang sama di Madeira,” kata Pengarah Bahagian Pembedahan, Eurico Castro Alves.

Penyerang Juventus itu kembali kampung halamannya, di mana terdapat 11 kes membabitkan Covid-19 dan keseluruhan kes kesemuanya di Portugal ialah sebanyak 2,362.

Negara berkenaan juga setakat ini merekodkan 30 kematian.

Dia sebelum ini, pulang ke kampung halamannya itu melawat ibunya yang sedang pulih dari strok, sebelum dia diarahkan untuk kuarantin di sana selepas rakan sepasukan, Daniele Rugani positif Covid-19.

Pada 12 Mac lalu petugas perubatan tempatnya mengesahkan Ronaldo tidak mempunyai simptom wabk berkenaan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 25 Mac 2020 @ 9:30 AM