Khairul Fahmi kagum dan bangga kerana pernah mendapat bimbingan Halim Napi (gambar kecil).
Khairul Fahmi kagum dan bangga kerana pernah mendapat bimbingan Halim Napi (gambar kecil).
Syazwan Msar


KHAIRUL Fahmi Che Mat menganggap bekas penjaga gol 'gila-gila' Kelantan, Halim Napi adalah idola serta menjadi sumber inspirasinya ketika di awal pembabitan karier sebagai pemain bola sepak.

Khairul Fahmi atau mesra disapa Apek menyifatkan pengalaman pernah mendapat tunjuk ajar daripada Halim pada musim 2009 ketika di Kelantan kekal menjadi kenangan manis buat penjaga gol berpengalaman negara yang kini beraksi bersama Melaka.

Ketika mendapat bimbingan Halim, nama Khairul Fahmi yang terus melonjak tinggi dalam kariernya selepas itu sehingga menjadi penjaga gol nombor satu Harimau Malaya.

Khairul Fahmi mengakui ada sebab tersendiri untuk meminati Halim yang disifatkan mempunyai sikap tegas di atas padang, malah ada ciri-ciri kepimpinan sebagai benteng terakhir pasukan.

Halim Napi yang juga penjaga gol terkenal di era 90-an pernah mewakili Kelantan, Negeri Sembilan dan Perak sebelum bersara pada 2009.

Dia antara pemain dalam 'Best XI' Khairul Fahmi dengan formasi 4-4-2 sebagai pilihan.

Bagi barisan pertahanan, tiga bekas pemain Kelantan, Zairul Fitree Ishak, Daudsu Jamaluddin dan Obinna Nwaneri menjadi pilihan Khairul Fahmi selain pertahanan Pahang, Muslim Ahmad.

Wan Zack Haikal Wan Noor selaku pemain sayap kiri sementara Wan Zaharulnizam Wan Zakaria di sayap kanan diikuti Mohd Badhri Mohd Radzi dan Safiq Rahim mengemudi bahagian tengah.

Dua penyerang pilihan Khairul Fahmi ialah Dickson Nwakaeme dan Norshahrul Idlan Talaha, yang kedua-duanya pernah menyarung jersi Kelantan.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 25 Mei 2020 @ 8:16 PM