SUZUKI (kiri) mahukan aksi positif bertemu UKM FC di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, malam esok. FOTO Ihsan TFC
SUZUKI (kiri) mahukan aksi positif bertemu UKM FC di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, malam esok. FOTO Ihsan TFC
Malik Muhamad


TEWAS tiga kali berturut-turut dalam saingan Liga Perdana dengan terbaru kepada Kuala Lumpur begitu memeritkan buat kapten Terengganu FC II (TFC), Bruno Suzuki.

Baginya episod malang yang dialami pasukannya perlu segera 'dirawat' bagi memastikan impian pasukannya untuk memburu kejuaraan liga musim ini tercapai.

Justeru penyerang kelahiran Brazil yang mendapat taraf kerakyatan Jepun itu mahu jadikan pertemuan dengan UKM FC di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah esok sebagai permulaan yang positif untuk melakar kemenangan pertama selepas liga kembali disambung.

"Impian saya dan rakan sepasukan malam esok tidak lain kecuali perlu menang menentang UKM FC lebih-lebih lagi beraksi di laman sendiri.

"Ini kerana kami tidak boleh kalah lagi bagi mencapai impian merangkul kejuaraan liga selepas hanya trofi itu sahaja yang menjadi rebutan sesudah saingan Piala Cabaran dibatalkan musim ini kerana pandemik Covid-19.

"Jadi saya ingatkan diri dan rakan sepasukan perlu bekerja keras dan bermain bersungguh-sungguh bagaikan perlawanan akhir bermula pada minit pertama lagi," katanya.

Berdasarkan rekod selepas liga kembali bersambung, skuad bimbingan Roshadi Wahab itu tewas tiga perlawanan berturut-turut kepada Negeri Sembilan (0-1), Johor Darul Ta'zim II (2-3) dan terakhir minggu lalu kepada Kuala Lumpur 1- 4.

Ketika ditanya peluang pasukannya untuk memburu kejuaraan liga, penyerang yang pernah menyarung jersi Negeri Sembilan itu akui peluang buat semua pasukan termasuk skuadnya masih terbuka.

"Dalam bola sepak apa-apa pun boleh berlaku, lagipun semua pasukan masih berpeluang memenangi liga dan perbezaan mata tidaklah begitu jauh. Yang penting kita tidak boleh keciciran mata lagi," katanya.

Sebelum ini pengendali skuad The Turtles itu, Roshadi Wahab resah apabila tidak dapat menurunkan tonggak pertahanan importnya, Argzim Redzovic yang beraksi bersama pasukan 'abang', Terengganu FC (TFC) selepas pertahanan import TFC, Babacar Diallo mengalami kecederaan.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 19 September 2020 @ 7:59 PM