Dollah Salleh (tengah) ketika sesi latihan skuad Pahang. FOTO File NSTP
Dollah Salleh (tengah) ketika sesi latihan skuad Pahang. FOTO File NSTP
Mohd Rafi Mamat


Kuantan: Persatuan Bolasepak Negeri Pahang (PBNP) hampir pasti mengikat kontrak bekas penyerang import kelahiran Argentina, Sergio Ezequiel Aguero bagi menguatkan jentera serangan skuad Tok Gajah musim depan.

Difahamkan perbincangan dengan penyerang berusia 26 tahun dan mempunyai ketinggian 1.74 meter itu sudahpun diadakan, persetujuan kedua belah pihak berjaya dicapai.

Penyerang muda berkenaan sebelum ini pernah beraksi bersama Melaka United (2017), Selangor United (2018), Pulau Pinang (2019) dan musim ini mewakili KL Rovers Liga M3.

Turut menarik minat PBNP bagi mengisi kelibat beberapa pemain Tok Gajah yang digugurkan musim depan ialah bekas arkitek Terengganu FC, Lee Tuck.

Pemain berdarah campuran England-Malaysia itu dikatakan sudah mengadakan perbincangan dengan barisan kepimpinan PBNP namun keputusan muktamad masih belum diumumkan lagi.

Bagi pemain tempatan beberapa bekas pemain muda Felda United dan UiTM FC kini dalam rada untuk dipikat dalam usaha membentuk pasukan Tok Gajah yang mantap seterusnya berupaya mencatat kejayaan diharapkan musim depan yang dijangka lebih mencabar.

Usaha PBNP mengumpul pemain muda sebagai persediaan jangka panjang pasukan, mereka inginkan pencapaian kejayaan sekurang-kurangnya dalam tempoh dua tahun akan datang.

Beberapa pemain muda musim ini teruskan dikekalkan yang akan menjadi senjata seterusnya membentuk pasukan Tok Gajah yang lebih berkesan dalam usaha menghasilkan kejayaan dalam Liga Malaysia (Liga M) musim depan.

Kini peminat setia Tok Gajah menunggu senarai barisan kejurulatihan musim depan, adakah jurulatih Dollah Salleh dan pembantunya Ahmad Yusof dikekalkan atau sebaliknya, nasib mereka akan ditentukan pucuk pimpinan PBNP dalam masa terdekat.

Musim ini PBNP menamatkan kontrak penyerang kelahiran Pulau Pinang, Mohd Faisal Abdul Halim dan 'Orang besi' Dickson Nwakaeme.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 22 November 2020 @ 3:06 PM