AGUERO (dua dari kiri) masuk sebagai pemain gantian dalam aksi Liga Juara-Juara menentang Olympiakos. FOTO AFP
AGUERO (dua dari kiri) masuk sebagai pemain gantian dalam aksi Liga Juara-Juara menentang Olympiakos. FOTO AFP
AFP

Manchester: Pep Guardiola yakin Sergio Aguero sentiasa mengekalkan naluri pemusnah di depan pintu gol tatkala Manchester City berharap kembalinya pemegang rekod jaringan terbanyak itu akan menamatkan kemarau gol di Liga Perdana Inggeris (EPL).

City mencatatkan permulaan liga terburuk mereka sejak beberapa bulan lalu apabila pasukan bimbingan Guardiola menduduki tangga ke-12 dengan hanya meledak tujuh gol dalam tujuh perlawanan terakhir liga.

Aguero terlepas hujung saingan musim lalu dan kebanyakan aksi kali ini dihimpit dengan masalah kecederaan namun dia kembali sebagai pemain gantian ketika dalam perlawanan Liga Juara-Juara menumpaskan Olympiakos 1-0 Rabu lalu.

"Dia akan memberikan kami detik manis musim ini. Dia masih lagi belum mencapai tahap terbaik, kita tidak boleh melupakan berapa lama kecederaan yang dialaminya sebelum ini.

"Dia seorang pemain yang perlu mempunyai sentuhan tajam. Kualitinya dalam meledak jaringan di dalam petak penalti sentiasa menjadi, kita tidak boleh sangkal perkara itu,' kata Guardiola.

Aguero mungkin akan menghabiskan beberapa bulan terakhirnya selepas ini apabila sudah sembilan tahun di City dan kontraknya bakal berakhir hujung musim.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 November 2020 @ 11:33 PM