ANIL Jeet berkata Persatuan Hoki Kuala Lumpur (KLHA) tidak memberi jawapan pada tarikh yang ditetapkan. FOTO Bernama
ANIL Jeet berkata Persatuan Hoki Kuala Lumpur (KLHA) tidak memberi jawapan pada tarikh yang ditetapkan. FOTO Bernama
BERNAMA

Kuala Lumpur: Skuad lelaki dan wanita kelab Hockademy terlepas peluang untuk beraksi pada Liga Hoki Malaysia (MHL) tahun depan selepas melakukan penampilan sulung pada liga musim ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Kondeferasi Hoki Malaysia (MHC) Datuk Seri Dr Anil Jeet Singh berkata ini kerana kelab yang dimiliki Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin tidak mengesahkan penyertaan mereka musim depan selepas tarikh tutup pendaftaran tamat 19 November lalu.

Pasukan wanita Hockademy mencipta sejarah apabila muncul juara liga pada penampilan sulung dalam liga tersebut manakala skuad lelaki kelab itu menamatkan saingan di kedudukan keenam daripada lapan pasukan liga.

"Kita menghantar borang penyertaan kepada semua pasukan yang bertanding tahun ini termasuk Hockademy dan Persatuan Hoki Kuala Lumpur (KLHA) tetapi tiada jawapan," katanya kepada Bernama selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa diadakan secara maya hari ini.

Awal bulan ini, MHC telah menggantung Megat D Shahriman, yang juga presiden KLHA, daripada terbabit sebarang aktiviti sukan itu selama 18 bulan kerana melanggar etika kejohanan MHL.

Sementara itu, Anil Jeet berkata jawatankuasa itu juga memutuskan bahawa satu pasukan hanya boleh menampilkan maksimum enam pemain asing dan kebangsaan. Ini bermaksud, katanya, jika pasukan menurunkan empat pemain asing dalam perlawanan, maka hanya dua pemain kebangsaan boleh disenaraikan.

Jawatankuasa itu juga mengesahkan jumlah pasukan dalam kategori lelaki dihadkan kepada lapan pasukan manakala enam dalam kategori wanita dengan hanya satu divisyen

dipertandingan dengan pasukan Tenaga Nasional Berhad (TNB), Kelab Hoki Terengganu (THT) dan UniKL dijangka kekal dalam liga musim depan.

Ditanya khidmat jurulatih kebangsaan dilarang membimbing pasukan liga sejak 2016, Anil Jeet berkata mereka belum memutuskan isu itu manakala prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 akan ditingkatkan semasa liga berbanding pada kejohanan Piala Tun Abdul Razak, September lalu.

Memandangkan MHL ditetapkan di Stadium Hoki Nasional Bukit Jalil, di sini, katanya, ada sedikit perubahan pada tarikh berbanding jadual diumumkan sebelum ini iaitu dari 8 Januari hingga 28 Februari depan.

"Stadium Tun Razak di Jalan Duta dan Stadium Hoki Tengku Abdullah di Bangi, Selangor akan menjadi venue alternatif. Kami akan membentangkan keputusan kami kepada Lembaga Eksekutif MHC sebelum dibawa kepada kerajaan untuk kelulusan," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 28 November 2020 @ 10:36 PM