SHALIN layak menerima gelaran Datuk. FOTO NSTP
SHALIN layak menerima gelaran Datuk. FOTO NSTP
Aida Adilah Mat


Kuala Lumpur: Segala keringat dan kejayaan yang disumbangkan oleh atlet boling negara, Shalin Zulkifli pasti akan dihargai dan sebarang usaha untuk menghargai sumbangannya akan diusahakan oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Itu janji yang diberikan oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berhubung penghargaan yang akan diberikan kepada Shalin.

Kata Wan Fayhsal, sudah pasti penghargaan kepada ratu boling negara itu adalah sesuatu yang amat diharapkan.

"Yang pasti penghargaan kepada Shalin adalah sesuatu yang pasti," katanya ketika diminta sama ada kementerian akan berusaha untuk mencalonkan nama Shalin sebagai penerima gelaran Datuk hasil sumbangannya selama ini kepada negara.

Terdahulu Naib Presiden Majlis Datuk Persekutuan Malaysia, Datuk Abdul Razak Dawood berkata Shalin berpeluang cerah mendapat gelaran Datuk daripada pemerintah negeri jika namanya dikemukakan oleh Kongres Tenpin Boling Malaysia (MTBC) atau Majlis Sukan Negara (MSN) kepada pejabat menteri besar untuk pertimbangan.

Ini kerana kelayakan memohon gelaran Datuk di peringkat Persekutuan lebih ketat dengan individu berkenaan perlulah berusia lebih 45 tahun dan dinilai berdasarkan bakti dan jasanya kepada negara.

Arena Metro sebelum ini melaporkan Shalin layak menerima darjah kebesaran bergelar Datuk berikutan kecemerlangan sepanjang hampir tiga dekad mewakili negara termasuk tiga kali menjadi juara dunia dan lima kali dipilih Olahragawati Kebangsaan.

Malah nama Shalin yang mengumumkan persaraan baru-baru ini boleh dikatakan setaraf dengan dua jaguh sukan tanah air iaitu bintang badminton, Datuk Lee Chong Wei dan jagoan skuasy, Datuk Nicol David.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 23 January 2021 @ 6:53 PM