ASHRAN Ghazi
ASHRAN Ghazi
Sofyan Rizal Ishak

KUALA LUMPUR: Pusat Inovasi & Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) melancarkan Pemacu Pengukuhan MaGIC bertujuan meningkatkan dan mempergiatkan kesan perusahaan yang didorong oleh impak di akreditasi sedia ada dan tidak diakreditasi (IDE) atau syarikat sosial (SE) di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif MaGIC, Ashran Ghazi berkata MaGIC memacu sektor perusahaan yang didorong oleh impak di Malaysia sejak 2014 di mana ia kini berada di kedudukan terbaik untuk menjadi pemacu ekonomi baru untuk negara.

Menurutnya, Pemacu Pengukuhan ini akan membantu IDE untuk meningkatkan skala dan mewujudkan perubahan besar kepada mereka.

“Kami mahu membantu mereka menguatkan impak, melengkapkan mereka dengan kredibiliti yang diperlukan serta menyediakan akses kepada sumber dan peluang agar mereka dapat melangkaui sempadan dalam menangani masalah sosio-ekonomi dan membantu memastikan pertumbuhan ekonomi menyeluruh bagi Malaysia,” katanya pada kenyataan di sini, baru-baru ini.

IDE yang merangkumi perusahaan sosial adalah organisasi (sama ada keuntungan atau bukan keuntungan) yang secara proaktif mewujudkan kesan sosial atau alam sekitar positif dengan cara mapan secara kewangan.

Pemacu Pengukuhan MaGIC adalah program di bawah Akreditasi Perusahaan yang Didorong Impak MaGIC (IDEA) yang diperkenalkan pada September 2017 sebagai inisiatif mewujudkan perubahan sistemik dan membantu peningkatan IDE, memacu pertumbuhan dalaman dan menjadi lebih berpusat kepada orang ramai.

Beliau berkata, program enam minggu itu menyediakan akses pembinaan kapasiti kepada IDE sedia ada melalui bimbingan, program peningkatan kemahiran dan sumber yang diperlukan bagi mengukuhkan impak penyelesaian mereka kepada masyarakat dan alam sekitar.

Menurutnya, 30 pasukan akan dilatih melalui sesi latihan khusus yang disesuaikan, fokus mendalam terhadap topik utama pertumbuhan, pengoptimuman model perniagaan, pengurusan projek dan kewangan, pengukuran impak dan penambahbaikan lapangan.

“Program ini terbuka kepada semua warganegara Malaysia dan teroka sosial yang beroperasi di Malaysia dalam tempoh minimum setahun dengan rekod pencapaian terbukti,” katanya.

Mereka yang berminat boleh menghantar pemohonan mereka daripada sekarang hingga 10 September 2018 di pautan mymagic.my/amplify-accelerator/.

Sehingga kini, terdapat 63 IDE yang diakreditasi dan disenaraikan di bawah platform IDEA seperti Silent Teddies Bakery, The Batik Boutique, Biji Biji, FOLO Farms, GOLD, Dialogue in the Dark, Earth Heir dan Project Woodworks.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 2 Oktober 2018 @ 4:09 AM