BANGUNAN Persada PLUS di Subang Jaya. FOTO arkib NSTP
BANGUNAN Persada PLUS di Subang Jaya. FOTO arkib NSTP
Hanneeyzah Bariah Baharin


KEMENTERIAN Kerja Raya mengesahkan menerima empat tawaran mengambil alih kepentingan Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) dalam konsesi lebuh raya PLUS Malaysia Bhd (PLUS).

Menterinya, Baru Bian berkata, empat syarikat yang mengemukakan tawaran itu ialah Widad Business Group (WBG), Maju Holding Sdn Bhd dan RRJ Capital, selain ahli perniagaan yang juga jutawan, Tan Sri Halim Saad.

Beliau berkata, tawaran terbaharu diterima pihaknya beberapa hari lalu dan perkara itu akan dibentangkan ke Kabinet untuk tindakan lanjut dalam masa terdekat.

"Kita sudah menerima beberapa tawaran bidaan dan tiga hari lalu kita baru terima tawaran yang keempat.

"Sebagai kementerian yang bertanggungjawab terhadap lebuh raya bertol, kita akan kemukakan tawaran itu pada Kabinet dalam masa terdekat dan akan mengkaji semua itu.

"Kita akan kongsi mengenainya dengan terperinci selepas membentangkannya kepada Kabinet dan Kabinet akan buat keputusan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Jelajah TVET (Latihan Teknikal dan Vokasional) Pembinaan Edisi Terengganu di Akademi Binaan Malaysia (ABM) di Kuala Berang, hari ini.

Turut hadir Pengerusi Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), Tan Sri Dr Ir Ahmad Tajuddin Ali.

BARU Bian (tengah) bersama peserta Akademi Binaan bergambar selepas perasmian Jelajah TVET Pemibinaan. FOTO Imran Makhzan
BARU Bian (tengah) bersama peserta Akademi Binaan bergambar selepas perasmian Jelajah TVET Pemibinaan. FOTO Imran Makhzan

Ditanya jika keputusan mengenainya akan dibuat sebelum akhir tahun ini, Baru berkata, kerajaan berusaha menyelesaikannya secepat mungkin.

"Kita akan buat (keputusan) dalam masa terdekat, secepat mungkin. Kita faham ini adalah isu yang membabitkan kepentingan rakyat Malaysia dan kita akan segerakan untuk manfaat semua," katanya.

Sebelum ini Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilaporkan berkata, kerajaan bersedia menjual PLUS jika nilainya bersesuaian dengan bidaan ditawarkan.

Bagaimanapun katanya, kerajaan akan tetap memastikan masih memiliki kepentingan saham di dalam syarikat berkenaan walaupun sudah dijual.

Halim yang juga bekas peneraju Renong Group itu dilaporkan membuat tawaran tertinggi sebanyak RM5.2 bilion, manakala WBG dengan pertimbangan tunai bernilai RM1.5 bilion, bagi mendapatkan 51 peratus kepentingan milik Khazanah itu.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 19 Oktober 2019 @ 5:21 PM