Datuk Abdul Fattah Abdullah.
Datuk Abdul Fattah Abdullah.
Rosyahaida Abdullah


ANGKATAN Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa) menyarankan supaya ahli yang mempunyai pinjaman dengan koperasi melakukan rundingan secara terus dengan koperasi masing-masing berhubung tempoh moratorium yang akan berakhir September ini.

Presidennya, Datuk Abdul Fattah Abdullah berkata, secara asasnya, Angkasa hanya menguruskan pemotongan yang dibuat oleh koperasi bagi ansuran pinjaman dan tidak terbabit dengan urusan selainnya antara peminjam dan koperasi berkenaan.

"Terpulang kepada rundingan antara mereka. Peminjam boleh berunding terus dengan koperasi jika mereka benar-benar memerlukan lanjutan untuk tempoh moratorium ini," katanya pada sidang media selepas pelancaran program redCOOP dan memperkenalkan produk Mukmin50+ serta Flexi68+ untuk sektor koperasi di Petaling Jaya, hari ini.

Katanya, koperasi mungkin berupaya memberikan lanjutan sekiranya mempunyai sumber dana dan modal yang kukuh.

Bagaimanapun katanya, perkara itu adalah sukar dilakukan jika sumber agak terhad apa lagi sekiranya margin keuntungan pinjaman yang ditawarkan koperasi terbabit tidak besar.

"Saya tidak fikir kebanyakan koperasi bercadang untuk melanjutkan tempoh moratorium ini kerana kita tentunya sedia maklum mengenai bebanan kewangan yang perlu ditanggung jika bayaran ansuran ditangguhkan lagi.

"Namun, berlainan pula untuk koperasi yang menguruskan pinjaman daripada bank di mana mereka perlu mengikut keputusan bank berhubung moratorium ini," katanya.

Menurutnya, daripada lebih 14,000 koperasi yang berdaftar dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) di seluruh negara ketika ini, hanya 614 koperasi terbabit dalam moratorium susulan mereka menawarkan perkhidmatan kredit kepada ahli.

"Dianggarkan 90 peratus daripada 614 koperasi terbabit bernaung di bawah Angkasa," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 28 Julai 2020 @ 8:40 PM