ARTHUR (tengah) bersama peserta selepas merasmikan Majlis Penyerahan Motosikal kepada AEON Rider di AEON Mall, kelmarin. Hadir sama, Pengerusi Yayasan AEON Malaysia, Datin Yasmin Merican (kiri).
ARTHUR (tengah) bersama peserta selepas merasmikan Majlis Penyerahan Motosikal kepada AEON Rider di AEON Mall, kelmarin. Hadir sama, Pengerusi Yayasan AEON Malaysia, Datin Yasmin Merican (kiri).
BERNAMA

NILAI pasaran industri perkhidmatan penghantaran makanan secara dalam talian dijangka terus meningkat sebanyak 17.9 peratus atau AS$370 juta (RM1.5 bilion) dalam tempoh empat tahun lagi, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata, sasaran peningkatan itu berikutan penularan pandemik Covid-19 yang mengubah cara hidup masyarakat kepada normal baharu dengan kebanyakan aktiviti dilakukan secara dalam talian termasuk memesan makanan.

Katanya, menurut unjuran pasaran Statista (2020), nilai pasaran industri perkhidmatan penghantaran makanan secara dalam talian di Malaysia setakat ini mencecah AS$192 juta (RM804 juta) membabitkan 6.2 juta pengguna.

"Peningkatan nilai pasaran industri itu menyasarkan segmen terbesar daripada penghantaran dari restoran kepada pengguna iaitu AS$137 juta (kira-kira RM573 juta) berbanding AS$55 (kira-kira RM230 juta) juta bagi segmen pelantar kepada pengguna.

"Industri penghantaran makanan di bawah ekonomi gig ini seharusnya bertunjangkan kepada konsep pendigitalan. Ia menjadi agenda utama kerajaan yang sedang dirangka oleh Unit Perancang Ekonomi serta Majlis Tindakan Ekonomi dalam pelan pemulihan ekonomi jangka sederhana dan jangka panjang," katanya berucap pada Majlis Penyerahan Motosikal AEON Rider di sini, kelmarin.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Arthur Joseph Kurup.

Menurut Mustapa, pelan pemulihan ekonomi jangka sederhana dan jangka panjang itu bakal diumumkan menjelang Oktober ini yang melihat kepada pembaharuan pasaran kerja, isu pelaburan berkualiti dan ekonomi digital.

Pada majlis itu, Kumpulan Syarikat AEON Malaysia melalui Yayasan AEON Malaysia (MAF) menyumbang 300 motosikal baharu bagi projek AEON Rider untuk mewujudkan peluang pekerjaan kepada individu yang hilang pendapatan akibat Covid-19.

Ketua Pegawai Eksekutif AEON Retail Malaysia, Shafie Shamsuddin berkata, pihaknya tampil dengan inisiatif berkenaan bagi membantu individu yang terkesan akibat pandemik itu, malah motosikal yang digunakan juga disediakan oleh syarikat berkenaan.

"Dengan kerjasama MAF, AEON Rider mampu meningkatkan keupayaan kami untuk menjalankan beberapa program bersama yayasan itu yang memerlukan perkhidmatan penghantaran," katanya.

Beliau berkata, individu yang berminat menjadi sebahagian daripada keluarga AEON Rider boleh memohon mulai sekarang.

Projek AEON Rider menawarkan gaji sebanyak RM1,200 sebulan selama setahun.

Pekerja yang menunjukkan prestasi kerja yang baik akan diberi hak milik kekal ke atas motosikal termasuk menjadi pekerja tetap AEON Malaysia.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 8 Ogos 2020 @ 7:00 AM