GAMBAR hiasan
GAMBAR hiasan
BERNAMA

Bangkok: Segi Tiga Pertumbuhan Indonesia-Malaysia-Thailand (IMT-GT) akan melancarkan Platform E-Dagang tahun depan untuk merangkumi pendigitalan dalam perdagangan pasca-Covid-19.

Dalam satu kenyataan, Pengarah Pusat Sub-serantau IMT-GT Firdaus Dahlan berkata, ketiga-tiga negara itu membincangkan pelbagai strategi untuk memperluaskan perdagangan di rantau ini pada Mesyuarat Menteri-Menteri IMT-GT ke-26 yang diadakan melalui sidang video semalam.

"IMT-GT mensasarkan untuk melancarkan Platform E-Dagang IMT-GT itu tahun depan untuk memperluas peluang pasaran bagi produk tempatan pasca-Covid-19," katanya.

Mesyuarat Menteri-Menteri IMT-GT ke-26 tersebut dipengerusikan Menteri Perdagangan Indonesia, Agus Suparmanto yang turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Menteri Kewangan Thailand, Arkhom Termpittayapaisith.

Selain itu, turut hadir dalam persidangan itu ialah Naib Presiden Asian Development Bank (Asia Timur, Asia Tenggara, dan Pasifik), Ahmad M Saeed dan Timbalan Setiausaha Agung ASEAN (Komuniti Ekonomi), Dr Aladdin D. Rillo.

Bagi memastikan urus niaga perdagangan berjalan lancar, Firdaus berkata IMT-GT berpotensi memuktamadkan dan menggunakan Kerangka Kerjasama Kastam, Imigresen, dan Kuarantin tahun depan yang dicadangkan.

Beliau berkata, cadangan itu telah melalui beberapa sesi pertemuan dan perbincangan yang ditangguhkan selama kira-kira tujuh tahun sejak 2014.

"Pemuktamadan Kerangka Kerjasama Kastam, Imigresen, dan Kuarantin itu dijangka memberikan manfaat yang lebih besar bagi melancarkan rantaian perdagangan dan pembekalan dengan memperkemas peraturan, peraturan, dan prosedur," katanya.

Firdaus berkata ketiga-tiga negara tersebut komited untuk menamatkan beberapa projek infrastruktur termasuk jalan raya, lapangan terbang, jambatan, pelabuhan, kereta api, pengangkutan darat, Zon Ekonomi Khas (SEZ), kemudahan Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) bernilai AS$51 bilion.

"Kebanyakan projek tersebut akan siap pada tahun depan," katanya.

Indonesia, Malaysia, dan Thailand menjalin kerjasama ekonomi dan perdagangan di bawah IMT-GT pada tahun 1993 untuk meningkatkan kesejahteraan serta pertumbuhan ekonomi di ketiga negara tersebut, dengan jumlah penduduk sekitar 84 juta dan tenaga kerja lebih daripada 41 juta.

Memasuki tahun akhir Pelan Tindakan Pelaksanaan 2017-2021 yang pertamanya, Firdaus berkata IMT-GT sedang menyiapkan Pelan Tindakan Pelaksanaan 2022-2026 keduanya untuk merealisasikan Visi 2036 IMT-GT.

"Kajian ini merangkumi pencapaian semasa kerjasama sub-serantau IMT-GT terutama di bawah tujuh bidang fokus dan memuktamadkan cadangan untuk meningkatkan kecekapan Pelan Pelaksanan IMT-GT semasa.

"Sebagai langkah ke depan, IMT-GT juga merancang untuk menjalin kerjasama baharu dengan negara-negara dan rakan kongsi antarabangsa untuk mempercepatkan pencapaian matlamat dan keutamaan IMT-GT yang dimasukkan dalam Visinya," katanya.

Mesyuarat Menteri-Menteri IMT-GT ke-27 dan mesyuarat yang berkaitan akan diadakan di Kelantan, Malaysia.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 November 2020 @ 5:02 PM