BENTUK pagar sesat Longleat Hedges Maze di England.
BENTUK pagar sesat Longleat Hedges Maze di England.
Nurul Husna Mahmud

Binaan pagar sesat (berselirat) boleh menjadi struktur landskap menarik apabila menampilkan laluan berliku selain memberi pengembaraan unik kepada pengunjung taman.

Memadai dengan menanam pohon hijau yang boleh tumbuh satu hingga dua meter mengikut susun atur lingkaran mahupun barisan tertentu yang pastinya selain memberi rona hijau kepada ruang taman, ia turut menjadi tarikan buat pelancong serata dunia untuk cuba ‘melepasi’ halangan sebelum menemui jalan keluar.

Antara lima landskap pagar sesat serata dunia yang cukup unik termasuklah:

1. Ladang nanas Dole Plantation

Ia pernah mendapat pengiktirafan sebagai Pagar Sesat Kekal Terbesar di dunia pada 2008. Ladang yang terletak di Hawaii, Amerika Syarikat ini milik Dole Plantation yang mempunyai reka bentuk paling unik iaitu imej seperti buah nanas di bahagian tengah ladang. Lebih 14,000 spesies tumbuhan terdapat di pulau itu ditanam di sini. Lapan laluan rahsia dibentuk untuk memberi jalan menuju tengah kawasan tanaman berkenaan.

POKOK berbentuk nanas di tengah pagar sesat Dole Plantation, Hawaii.
POKOK berbentuk nanas di tengah pagar sesat Dole Plantation, Hawaii.

2. The Ashcombe Maze & Lavender Gardens

Taman pagar tertua di Victoria, Australia ini antara rangkaian jalan berselirat yang kini menjangkau usia 40 tahun. Lebih 1,000 pokok sipres ditanam sepanjang laluan beribu meter, ketinggian pokok melebihi tiga meter dan ketebalannya ialah dua meter membentuk laluan berliku. Selain itu ia terkenal dengan keindahan taman lavender dan pagar sesat taman ros yang berbentuk bulatan di lokasi sama.

THE Ashcombe Maze & Lavender Gardens paling tua di Australia.
THE Ashcombe Maze & Lavender Gardens paling tua di Australia.

3. Taman di Muzium Nasional Villa Pisani

Taman di Stra, Itali ini antara lokasi wajib dikunjungi buat peminat cabaran pagar sesat kerana ia pernah dilawati Napoleon satu ketika dulu. Laluan berselirat ini dibina pada 1720 dan pernah dinobatkan sebagai pagar sesat paling mengelirukan. Terdapat menara kecil di tengah taman membantu pengunjung mencari jalan keluar.

MENARA di Villa Pisani di Stra Itali menjadi lokasi tinjau.
MENARA di Villa Pisani di Stra Itali menjadi lokasi tinjau.

4. Ladang Richardson

Bagi mereka gemar bermain di ladang jagung dan sesat sebalik tanaman ini, ladang Richardson di Illinois Amerika Syarikat antara lokasi boleh dikunjungi. Rekaan pagar sesat ladang berkenaan cukup unik dan pernah dibentuk menjadi potret besar kumpulan Beatles pada 2013. Ladang seluas 13.4 hektar (33 ekar) menjadikan ia landskap pagar sesat jagung terbesar di dunia dan rekaannya berubah setiap tahun.

LANDSKAP pagar sesat jagung Ladang Richardson.
LANDSKAP pagar sesat jagung Ladang Richardson.

5. Longleat Hedges Maze

Pagar sesat di England ini direka pada 1975 oleh Greg Bright. Pagar ini meliputi kawasan seluas 0.6 hektar (1.5 ekar) dengan panjang keseluruhan laluan 2.7 kilometer. Tidak seperti binaan pagar sesat konvensional yang lain, ia sebenarnya datang dalam rekaan tiga dimensi dengan enam jambatan kayu yang menawarkan pandangan ke arah pusatnya yang sukar difahami reka bentuknya.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 Mac 2018 @ 12:36 AM