X
ORANG ramai menunggu didaftarkan untuk mendapat bantuan makanan selepas melarikan diri dari Marawi. - Reuters
ORANG ramai menunggu didaftarkan untuk mendapat bantuan makanan selepas melarikan diri dari Marawi. - Reuters

Manila: Presiden Filipina Rodrigo Duterte menolak kemungkinan membenarkan militan yang mempunyai kaitan dengan Daish melarikan diri dari bandar di selatan negara itu sebagai pertukaran untuk membebaskan puluhan tebusan.

“Tidak mungkin,” kata Duterte kepada wartawan ketika ditanya mengenai khabar angin yang seorang pemimpin kumpulan itu, Omarkhayam Maute, yang mencadangkan untuk membebaskan tebusan sebagai pertukaran mereka melarikan diri dengan selamat.

Kumpulan kecil militan itu masih berada di tengah bandar yang dimusnahkan serangan meriam dan bom, dalam kejadian yang mencetuskan kebimbangan Daish menjadikan selatan negara itu sebagai kubu baru selepas semakin dilumpuhkan di Iraq dan Syria.

Tentera menganggarkan 20 hingga 30 tebusan ditahan di bandar itu, dengan segelintir dipercayai dipaksa melawan tentera kerajaan.

“Jika saya dapat menyelamatkan satu nyawa di sana, saya sanggup tunggu setahun lagi untuk menguasai semula bandar itu,” kata Duterte selepas melawat askar yang cedera di Cagayan de Oro, tidak jauh dari bandar Marawi.

Undang-undang tentera dikenakan di Mindanao, pulau yang mempunyai 22 juta penduduk, sehingga hujung tahun ini bagi membenarkan tentera menghapuskan kumpulan militan pro-Daish. - Reuters

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 September 2017 @ 8:56 AM