SEMUA suspek yang ditangkap kerana mengupah pembunuh upahan untuk membunuh bapa mereka. - Caters News Agency
Agensi

New Delhi: Seorang wanita dan empat anak perempuannya tergamak mengupah pembunuh upahan untuk menamatkan riwayat suaminya sendiri kerana lelaki itu melarang mereka memakai seluar jean.

Kekejaman wanita itu terbongkar selepas mayat Meharbaan Ali yang juga seorang anggota polis ditemui di dalam terusan di Shahjahanpur, Uttar Pradesh, kira-kira 250 meter dari rumahnya pada 24 Jun lalu.

Polis yang menjalankan siasatan tidak mengambil masa yang lama untuk mengesyaki ahli keluarga mangsa mungkin terbabit dalam pembunuhan berkenaan.

“Sejak mayat Meharbaan ditemui kami terus mengesyaki keluarganya kerana mayat mangsa ditemui kira-kira 250 meter dari rumahnya,” kata Inspektor Daya Chand Sharma dari balai polis Sadar Bazaar.

Katanya, polis mengambil rekod panggilan telefon semua ahli keluarga Meharbaan dan mendapati isterinya, Zahida sering menghubungi satu nombor yang kemudian didapati pembunuh upahan.


MEHARBAAN Ali bersama dua anak perempuannya. - Caters News Agency

Polis juga meneliti rakaman kamera keselamatan di sekitar rumah Meharbaan yang mendedahkan dua lelaki dikenali sebagai Tahseen dan Ehsaan masuk ke rumah mangsa pagi 23 Jun lalu.

Pada malam hari yang sama, dua lelaki itu bersama lima wanita berkenaan dilihat meletakkan mayat Meharbaan yang mungkin dibawa ke terusan itu untuk dibuang.

Selepas mendapat bukti kukuh polis terus menahan Zahida dan empat anak perempuannya yang berusia 18 hingga 26 tahun.

Bagaimanapun, Tahseen dan Ehsaan sudah melarikan diri.

Ketika disoal siasat Zahida dan anaknya mengaku mereka mengupah dua lelaki berkenaan dengan bayaran AS$1,450 (RM5,858) untuk membunuh Meharbaan.

Lima beranak berkenaan memberitahu, mereka kecewa dan marah dengan Meharbaan yang mengenakan pelbagai peraturan ketat termasuk melarang mereka memakai seluar jean.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 2 Julai 2018 @ 8:09 AM