KYLIE Jenner. Foto/REUTERS
KYLIE Jenner. Foto/REUTERS
Reuters

BINTANG realiti televisyen, Kylie Jenner dilaporkan bakal bergelar jutawan bertaraf bilionair termuda atas usaha sendiri di Amerika Syarikat, susulan kejayaan syarikat kosmetik miliknya yang dilancarkan dua tahun lalu.

Majalah Forbes melaporkan, Jenner, 20, yang juga adik tiri bintang realiti, Kim, Khloe dan Kourtney Kardashian menubuhkan Kylie Cosmetics pada 2016, yang menawarkan kit gincu bibir bernilai AS$29 (RM117).

Sejak dilancarkan, ia berjaya mencatatkan jualan lebih AS$630 juta (RM2.54 bilion).

Forbes menganggarkan syarikat milik Kylie bernilai hampir AS$800 juta (RM3.2 bilion) dan dia menguasai sepenuhnya atau 100 peratus Kylie Cosmetics.

“Selepas digabungkan segala pendapatan yang diperoleh dari program televisyen, tajaan, pengiklanan dan dividen selepas cukai syarikat miliknya, Kylie dipercayai bernilai AS$900 (RM3.63 bilion).

“Dia dijangka menjadi jutawan bertaraf bilionair hasil usaha sendiri termuda bagi kategori wanita atau lelaki dalam tempoh setahun,” lapor Forbes.

Dalam satu temubual dengan Forbes, Kylie mendedahkan media sosial banyak membantu kejayaannya.

“Media sosial adalah satu platform yang amat menakjubkan. Ia memberi saya akses yang mudah kepada peminat dan pelanggan,” katanya.

Sementara itu, Kylie mula mendapat perhatian selepas terbabit dalam rancangan realiti televisyen ‘Keeping Up with the Kardashians’ bersama ibu dan adik-beradiknya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 12 Julai 2018 @ 9:51 AM