PENDUDUK membawa barangannya yang dijumpa di kawasan rumah runtuh akibat gempa bumi di Bangsal, Lombok, semalam. FOTO EPA
AFP

ANGKA kematian akibat gempa bumi di Lombok mencecah 387, kata pihak berkuasa hari ini, menambah ratusan ribu lagi yang kehilangan tempat tinggal berhadapan kekurangan air bersih, makanan dan ubat selepas hampir seminggu.

Gempa bumi berukuran 6.9 magnitud Ahad lalu meranapkan puluhan ribu rumah, masjid dan premis perniagaan seluruh Lombok, cuma seminggu selepas satu lagi gegaran melanda kepulauan itu yang mengorbankan 17 orang.

“Diramalkan angka kematian akan meningkat kerana masih ada mangsa yang disyaki tertimbus akibat tanah runtuh dan terperangkap di bawah runtuhan, dan ada mangsa direkodkan dilaporkan kepada polis,” kata jurucakap agensi bencana kebangsaan, Sutopo Purwo Nughoro.

[gn4id:8929967]

Bilangan yang terpaksa meninggalkan kediaman dalam bencana itu bertambah menjadi 387,000, katanya, dengan 13,000 lagi cedera.

Wilayah utara Lombok paling teruk terjejas dengan 334 maut dan hampir 200,000 terpaksa meninggalkan rumah, menurut angka rasmi terbaru.

Nugroho berkata, tempoh tindak balas kecemasan dilanjutkan 14 hari lagi, yang membolehkan pihak berkuasa menangani banyak masalah yang masih wujud di lapangan.

Ramai mangsa tidur di dalam khemah berhampiran rumah yang musnah atau di pusat perlindungan, manakala kemudahan perubatan bergerak didirikan untuk merawat mangsa cedera.

[gn4id:8929981]

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 11 Ogos 2018 @ 7:06 PM