Agensi

ISTANBUL: Pihak berkuasa Turki percaya seorang wartawan Arab Saudi, Jamal Khashoggi yang hilang selepas memasuki bangunan konsulat Arab Saudi di sini, empat hari lalu telah mati dibunuh.

“Penilaian awal oleh polis Turki adalah Jamal dibunuh di pejabat konsulat Arab Saudi di Istanbul. Kami percaya pembunuhan itu dirancang dan mayat mangsa dibawa keluar dari bangunan berkenaan,” kata seorang pegawai Turki kepada Reuters kelmarin.

Satu sumber di pejabat konsulat Arab Saudi dalam satu kenyataan menafikan Jamal dibunuh di bangunan berkenaan dan menegaskan bahawa tuduhan itu sebagai tidak berasas.

Dakwaan mengenai pembunuhan Jamal, 59, yang terkenal kerana sering mengkritik kerajaan Arab Saudi itu timbul empat hari selepas dia masuk ke bangunan berkenaan pada Selasa lalu.

Wartawan Al Jazeera, Jamal Elshayyal yang melaporkan dari Istanbul memberitahu, sehingga kini tiada pendedahan di mana mayat Jamal berada.

“Kami mendengar ada majlis pengebumian diadakan dalam tempoh dua atau tiga hari ini tetapi tidak diketahui adakah mayat Jamal yang akan dikebumikan,” jelasnya.

Pada awal pagi kelmarin, satu sumber memberitahu Al Jazeera, satu delegasi 15 pegawai Arab Saudi tiba di Turki pada hari Jamal hilang.

Parti pemerintah Turki berkata, pihaknya akan mendedahkan secara terperinci mengenai kehilangan Jamal selepas Arab Saudi gagal membuktikan lelaki itu sudah keluar dari pejabat berkenaan.

“Keadaan wartawan yang hilang itu, maklumat terperinci mengenainya dan siapa yang bertanggungjawab akan didedahkan,” kata jurucakap Parti AK, Omer Celik dalam satu persidangan yang turut dihadiri Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Al Jazeera juga difahamkan dalam beberapa hari lagi satu video yang menerangkan secara terperinci pembunuhan itu akan disiarkan.

Perkembangan itu menjejaskan lagi hubungan Turki dengan Arab Saudi yang berbalah mengenai sekatan terhadap Qatar oleh Riyadh dan beberapa krisis di rantau itu.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 8 Oktober 2018 @ 6:15 AM