RUSDI (dua dari kanan) ketika melihat serpihan JT610. FOTO Reuters
RUSDI (dua dari kanan) ketika melihat serpihan JT610. FOTO Reuters
Agensi

PENGASAS Lion Air Group, Rusdi Kirana memohon maaf kepada keluarga mangsa dan kru pesawat malang Lion Air JT610 yang terhempas di Laut Jawa, mengatakan beliau ‘amat terkejut’ dengan tragedi itu.

Rusdi, ketika ini menggalas tugas sebagai Duta Indonesia ke Malaysia, melawat keluarga mangsa di Hotel Ibis Cawang di Jakarta Timur semalam, sehari selepas pesawat terhempas dalam perjalanan dari Jakarta ke Pangkal Pinang di Bangka Belitung pagi kelmarin.

“Saya memohon maaf, atas apa juga alasannya. Saya ketika ini berusaha sebaik mungkin. Saya melanjutkan ucapan takziah. Saya amat sedih dan sejujurnya amat terkejut dengan insiden itu,” kata Rusdi dipetik kompas.com.

Rusdi berkata, pengurusan Lion Air bersedia diaudit susulan nahas.

“Jika penemuan dalam audit menuding kepada salah laku, kami tidak akan membantah sebarang penalti,” katanya.

Rusdi meletak jawatan sebagai Ketua Eksekutif Lion Air pada 2014. Beliau dilantik Presiden Joko ‘Jokowi’ Widodo sebagai anggota Lembaga Penasihat Presiden pada 2015, kemudian melepaskan keanggotaannya apabila dilantik sebagai duta tahun lalu.

Beliau yang mengasaskan bersama syarikat tambang murah Lion Mentari Airlines pada 1999, membantu meneliti peluasan Lion Air sejak sedekad lalu untuk menjadi syarikat penerbangan terbesar dikendalikan swasta di Indonesia.

Pada 2013, Lion Air memesan 234 pesawat daripada pengeluar Perancis, Airbus, menjurus Rusdi menerima anugerah daripada kerajaan Perancis untuk pembelian terbesar pernah diterima syarikat ketika itu.

Nahas kelmarin adalah yang terbaharu dan insiden terburuk membabitkan Lion Air, yang terbabit dalam sejumlah nahas sejak sedekad lalu.

Pihak pengurusan syarikat kata Rusdi akan memberi setiap keluarga mangsa pesawat JT610 Rp 5 juta (RM1,374.10) untuk menampung perbelanjaan tinggal di ibu kota ini ketika tempoh pengambilan cebisan mayat mangsa dan akhirnya proses pengecaman.

Katanya, tambahan Rp 25 juta (RM6,870.49) akan disediakan pengurusan bagi menampung kos pengebumian mangsa yang maut dalam insiden itu.

Berita berkaitan

Lagi berita berkaitan Nahas Lion Air

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 31 Oktober 2018 @ 8:43 PM