FOTO HIASAN.
FOTO HIASAN.
AFP

Wellington: Malang buat sekumpulan pencuri yang mencuri khemah digunakan untuk menjalankan saringan Covid-19 apabila pihak polis meminta mereka tampil kerana terdedah dengan risiko jangkitan virus berkenaan.

Khemah itu dicuri di luar hospital di Auckland di mana pihak berkuasa kesihatan menyediakan kemudahan berkenaan bagi menyaring rakyat New Zealand untuk Covid-19, kata polis dalam satu video yang disiarkan di Facebook.

Ketua Unit Kesihatan Timur, Loretta Hansen berkata, kakitangannya meyedari kehilangan khemah berkenaan ketika tiba di lokasi pada awal pagi semalam untuk memulakan tugas.

“Ada manusia bodoh dan tidak berguna telah mencuri khemah kami yang digunakan untuk membuat ujian saringan Covid-19.

“Mereka potong (kaki) khemah itu di bahagian bawah. Ia diperkukuh dengan konkrit namun, mereka tetap memotongnya,” katanya dalam video berkenaan.

Polis bahagian Manukau, Sarjan Brett Meale merayu pencuri berkenaan untuk memulangkan khemah itu dan menyerah diri untuk menjalani ujian saringan Covid-19 kerana virus berkenaan boleh bertahan dalam permukaan beberapa hari.

“Jika khemah itu dalam simpanan kamu atau tahu di mana ia berada, kami gembira untuk mengambilnya semula tanpa perlu tahu identiti kamu. Kamu boleh selamatkan diri daripada masalah.

“Namun, jika kamu mempunyai kontak dengan khemah itu, saya menyarankan agar kamu menyerah diri dan jalani ujian saringan ini,” katanya.

Hansen berkata, kakitangan klinik terpaksa ‘berkejar’ mencari khemah gantian.

“Kami dapat mengatasi masalah ini dan meneruskan tugas. Kami tidak mahu ketinggalan untuk meneruskan saringan,” katanya.

Sehingga kini New Zealand mencatatkan 650 kes positif Covid-19 dengan satu kematian.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 1 April 2020 @ 8:23 PM