Selasa, 22 Ogos 2017.

LEMBAGA Tabung Haji (TH) akan melaksanakan badal haji untuk arwah Noor Aini Muhammad, 55, dari Kampung Kubang Mas, Pasir Mas yang meninggal dunia sebelum sempat menunaikan ibadah itu pada 9 Ogos lalu.

Selasa, 22 Ogos 2017.

DENGAN wukuf atau Hari Arafah berbaki kurang 10 hari, semua petugas haji perlu mengekalkan semangat dan komitmen tinggi dalam menyantuni tetamu Allah di Tanah Suci.

Selasa, 22 Ogos 2017.

Senai: Walaupun usianya mencecah 77 tahun, Mohamad Rahim Kasudi yang juga bekas tentera masih cergas dan sihat serta bersemangat untuk menunaikan ibadat haji tahun ini ditemani isteri, Hasrimah Marzuki, 70, serta menantunya, Norita Mohd Rasip, 50, sebagai pengiring.

Selasa, 22 Ogos 2017.

HUJAN lebat selama kira-kira setengah jam sejurus selepas solat Asar di kota suci Makkah termasuk kawasan sekitar Masjidilharam dan maktab penginapan jemaah haji Malaysia di Abraj Al-Janadriyah petang semalam benar-benar menceriakan penduduk setempat, jemaah serta petugas haji.

Isnin, 21 Ogos 2017.

JEMAAH haji dinasihatkan tidak menjadikan media sosial dan Internet sebagai tempat rujukan berkaitan ibadat mereka.

Isnin, 21 Ogos 2017.

Kelana Jaya: “Saya bersyukur dan bertuah apabila terpilih menjadi tetamu Allah pada usia muda di samping menjadi pengiring kepada ibu yang mengalami masalah penglihatan,” kata Amir Nasir, 29.

Isnin, 21 Ogos 2017.

Kelana Jaya: “Ini peluang untuk saya berbakti kepada ibu memandangkan arwah ayah sudah tiada untuk menemani ibu ke Tanah Suci,” kata Ahmad Nazri Mohd Yusof, 51.

Ahad, 20 Ogos 2017.

BILANGAN jemaah haji yang menggunakan khidmat agensi pelancongan swasta pada musim haji kali ini meningkat lebih sekali ganda berbanding musim haji lalu.

Ahad, 20 Ogos 2017.

Makkah: Jemaah haji yang mempunyai masalah membabitkan hubungan suami isteri, rakan sebilik atau hal peribadi lain diminta bertemu kaunselor bertauliah disediakan Lembaga Tabung Haji (TH).

Ahad, 20 Ogos 2017.

Perubahan cuaca yang mendadak boleh mengakibatkan peningkatan masalah kesihatan khususnya sistem pernafasan. Tidak kira sama ada musim sejuk atau panas, kedua-dua keadaan cuaca boleh memberi implikasi kepada tubuh sekiranya individu tidak memberi perhatian pada penjagaan yang sewajarnya.

Sabtu, 19 Ogos 2017.

DISIPLIN diri yang tinggi jemaah haji Malaysia sejak sekian lama terus mendapat pujian dan penghargaan kerajaan Arab Saudi khususnya Kementerian Haji dan Umrah.

Sabtu, 19 Ogos 2017.

Kuala Lumpur: Seramai 53 kakitangan Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) yang bertugas menyokong operasi tren haji Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Southern Line (MMMSL) berlepas dari KLIA semalam.

Jumaat, 18 Ogos 2017.

JEMAAH haji Malaysia diingatkan supaya tidak terbabit dengan sebarang perarakan atau perhimpunan yang mungkin diadakan pihak tertentu di Tanah Suci demi menjamin keselamatan mereka.

Jumaat, 18 Ogos 2017.

Makkah: Keselamatan dan kualiti makanan dibekalkan kepada jemaah menjadi aspek yang begitu diberikan perhatian Lembaga Tabung Haji (TH).

Khamis, 17 Ogos 2017.

KESELAMATAN dan kualiti makanan dibekalkan kepada jemaah dua aspek yang begitu diberikan perhatian oleh Lembaga Tabung Haji (TH).

Khamis, 17 Ogos 2017.

Makkah: Buat julung kali pada musim haji tahun ini, Kementerian Haji Arab Saudi mewajibkan jemaah dari seluruh dunia memakai gelang pengenalan diri khas sebagai sebahagian langkah keselamatan lebih ketat.

Rabu, 16 Ogos 2017.

JEMAAH haji berusia 66 tahun yang dijadualkan berlepas ke Makkah hari ini dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim (LTSAH), Alor Setar meninggal dunia akibat darah beku dalam saluran darah ke paru-paru atau ‘pulmonary embolism’.

Rabu, 16 Ogos 2017.

JEMAAH haji Malaysia perlu memastikan keadaan kesihatan mereka berada pada tahap terbaik menjelang Hari Wukuf yang tinggal kira-kira 16 lagi.

Rabu, 16 Ogos 2017.

Kuala Lumpur: Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) menganjurkan lawatan khas yang disertai Timbalan Gabenor Wilayah Makkah, Putera Abdullah Bandar Abdul Aziz, kelmarin bagi meninjau persediaan dan kemudahan Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Southern Line (MMMSL) untuk operasi haji tidak lama lagi.

Rabu, 16 Ogos 2017.

Jeddah: Bagi memastikan kelancaran pergerakan membawa jemaah pada musim haji kali ini, Lembaga Tabung Haji (TH) menggunakan bas baru berusia satu hingga tiga tahun.