ANTARA koleksi kotak tisu felt.
Hajahfarhana Tarmudi
hajahfarhana@hmetro.com.my


Jika sudah kreatif, apa saja produk menarik dan unik mampu dihasilkan. Biarpun tidak memiliki kemahiran tertentu untuk menghasilkan produk kraf, jika ada keinginan dan usaha, ia bukan penghalang untuk terus berkarya.

Pelbagai anjuran kursus, kelas dan latihan sama ada secara langsung atau dalam talian kini mudah disertai. Justeru, tidak hairanlah jika individu yang menceburi bidang kraf secara serius boleh menjadikan hobi mereka untuk menjana pendapatan sampingan.

Begitu juga dengan Pengasas Ayuny Nadhirah Craft, Ayuny Nadirah Mohamad Yusof, dulunya dia hanyalah suri rumah selepas berkahwin pada usia muda.

“Satu hari saya menonton rancangan di televisyen mengenai kraf tampal hias (applique) pada pakaian bayi dan ia menarik perhatian saya.

“Terdetik di hati untuk cuba menghasilkan kraf sendiri. Kemudian, saya mencari maklumat di Internet dan video di YouTube, tertarik untuk mencuba menghasilkan bantal yang dijahit nama.

“Saya mengikut teknik yang dilihat di Internet dan cuba menggunakan jahitan tangan hingga berjaya menghasilkan bantal. Selepas itu, saya terus mengasah kemahiran membuat bantal secara suka-suka pada 2012 walaupun ketika itu baru belajar menjahit.

“Memasuki 2013, saya mula serius untuk menceburi bidang kraf ini kerana berminat dengan hasil produk yang pelbagai dan kreatif,” katanya.

Ibu kepada tiga anak berusia tiga hingga lapan tahun itu menambah, selepas serius menghasilkan produk menggunakan fabrik felt, dia mula berani menerima tempahan rantai kunci.

Pada masa sama, Ayuny Nadirah turut menghasilkan rekaan hiasan kraf dan kotak tisu berbentuk makanan menggunakan fabrik felt untuk diketengahkan kepada peminat material berkenaan.

Melalui jahitan kemas dan kelihatan unik, produk barunya itu mendapat permintaan ramai. Ada kalanya menerima tempahan terutama kotak tisu yang melambangkan tema perniagaan pelanggan.

Kebanyakan pelanggan menjadikannya sebagai hiasan di kedai mereka, hadiah atau tempat mencucuk jarum kerana sifatnya yang lembut serta tahan lama jika dijaga dengan baik.

“Saya lebih suka menggunakan fabrik felt jenis akrilik berbanding polyfelt kerana teksturnya yang lebih lembut dan mudah dibentuk menjadi hiasan yang gebu serta sempurna.

“Berbanding fabrik polyfelt, sifatnya yang agak keras menyukarkan saya untuk membentuk hiasan menarik. Malah teksturnya mempengaruhi kesan gam yang digunakan,” katanya.

Bagi berkongsi ilmu yang dipelajarinya sendiri hingga berjaya, dia tidak teragak-agak untuk mengajar peminat kraf felt terutama suri rumah untuk menghasilkan hiasan menarik melalui video tutorial yang dikongsi melalui media sosial jenamanya.

Malah, dia juga baru berjinak-jinak mengadakan kelas secara talian bagi individu yang berminat untuk mempelajari menghasilkan hiasan kraf felt tertentu dengan lebih mendalam.

“Saya bermula dari bawah dan sudah merasai agak sukar untuk menghadiri kelas hiasan kraf kerana sesetengahnya memerlukan bayaran yuran yang agak mahal.

“Justeru, apa salahnya saya berkongsi ilmu yang ada untuk membantu suri rumah yang ingin mencari pendapatan sampingan dengan tutorial percuma atau kelas secara dalam talian dengan harga yang lebih murah,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 5 September 2017 @ 8:28 AM