MAKAN makanan berkhasiat.
JALANI kehidupan aktif.
Yusliza Yakimir Abd Talib
yusliza@hmetro.com.my


Ramai antara kita memulakan tahun baru dengan memperbaharui azam untuk makan secara sihat dan memperuntukkan lebih banyak masa bersenam. Mungkin anda salah seorang yang bersemangat memulakan azam baru pada awalnya, tapi berputus asa di tengah jalan.

Memang niat itu baik, namun terdapat perbezaan ketara antara mahukan sesuatu atau melakukan sesuatu bagi mencapainya. Walaupun anda cuba membuat pilihan lebih baik dalam hidup, jadual yang sibuk mungkin menggagalkan perancangan anda.

Jika anda termasuk dalam kategori yang kurang berjaya meneruskan azam hingga akhir tahun, sudah tiba masa untuk mengubahnya. Kajian mendapati, individu yang berjaya meneruskan resolusi tahun baru untuk menjalani gaya hidup sihat bukan saja berasa lebih baik tetapi mereka juga secara tidak langsung berusaha ke arah mengurangkan risiko kanser.

Malah, menurut penyelidik, bagi kumpulan ini, risiko mendapat kanser boleh turun sebanyak 33 peratus.

Ketua penyelidik yang bertugas di Universiti Cardiff, United Kingdom, Peter Elwood berkata, gaya hidup sihat tidak hanya memberi kebaikan kepada diri sendiri, tetapi turut memberi kesan kepada individu sekeliling.

“Namun yang lebih penting ialah gaya hidup sihat tidak memerlukan kos, tidak mendatangkan kesan sampingan yang memudaratkan dan ia jauh lebih baik daripada sebarang pil (ubat),” katanya.

Dalam kajian itu, penyelidik menganalisis data lebih 500,000 orang untuk melihat kesan perlakuan sihat dan positif kepada kehidupan.

“Dalam kajian kami, setiap tambahan perlakuan sihat dikaitkan dengan pengurangan risiko kanser sebanyak lapan peratus, yang tidak berkaitan dengan kesan perlakuan lain,” katanya.

Selain mengurangkan satu pertiga risiko kanser, penyelidik juga berkata, tabiat sihat juga boleh merendahkan jumlah kematian yang berkaitan dengan kanser.

Penemuan yang disiarkan dalam ecancermedicalscience pada 4 Januari lalu seharusnya dijadikan penguat semangat untuk kita meneruskan azam tahun baru sebaik mungkin supaya dapat meningkatkan tahap kesihatan.

Berikut disenaraikan beberapa panduan untuk membantu menyegarkan lagi pengetahuan kita dalam mengamalkan gaya hidup sihat.

1. Rancang makanan untuk seminggu

Bagi mengelakkan anda makan snek yang tidak menyihatkan ketika lapar, penuhkan peti ais dengan salad, jus buah tanpa gula dan paling penting mesti bersarapan. Ini adalah kunci kejayaan seminggu menikmati makanan berkhasiat. Jika terlalu sibuk sepanjang minggu untuk menyediakan hidangan, luangkan hujung minggu untuk persiapan makanan.

Senaraikan barangan yang hendak dibeli untuk persediaan makanan. Lebih ideal jika anda menyediakan enam hingga 10 hidangan sekali dan pek dalam bekas makanan. Ini membuatkan anda sentiasa ada stok makanan apabila lapar.

Sediakan makanan sihat dan seimbang mengandungi sekurang-kurangnya 30 gram protein. Badan anda memerlukan protein untuk membina tisu otot. Diet rendah protein akan menyebabkan anda kehilangan otot dan meningkatkan lemak.

2. Buat pilihan untuk kekal aktif

Anda ada pilihan untuk kekal cergas walaupun sibuk di pejabat misalnya, bangun dan duduk. Sedikit pergerakan dapat membantu membakar kalori dan mengelakkan berat badan bertambah.

Tidak kira sesibuk manapun, ambil masa untuk berehat sekejap setiap sejam, khususnya bagi mereka yang terikat dengan kerja di depan komputer. Ketika ini lakukan senaman ringkas dengan menaiki tangga (satu tingkat), tarik nafas dalam-dalam dan lepas perlahan-lahan sebagai persediaan meneruskan kerja. Sepanjang waktu berada di pejabat, banyakkan menggunakan tangga berbanding lif.

Selain itu, anda boleh memilih berjalan atau berbasikal ke tempat kerja jika pejabat berdekatan rumah. Sebaliknya, jika jarak kedua-duanya jauh, kenderaan awam pilihan yang lebih baik kerana anda boleh berjalan ke pondok bas atau stesen kereta api untuk membakar kalori.

3. Jauhi gula

Jika terasa mahukan rasa manis dalam makanan atau minuman, pilih buah, bar granola dan makanan daripada sumber manis semula jadi seperti kurma atau buah-buahan. Ia akan memberi tenaga segera berbanding gula diproses yang boleh meningkatkan pelepasan glukosa dalam darah.

Hadkan minuman manis kepada sekali sehari, contohnya secawan kopi atau teh pada waktu pagi. Selebihnya, minum air masak atau suam. Amalkan juga minum satu atau dua gelas air suam pada waktu pagi (sebelum sarapan) untuk menghidratkan badan.

4. Dapatkan rehat berkualiti

Tidak kira sejauh mana kesibukan anda, adalah penting untuk memastikan tidur yang mencukupi di waktu malam bagi membantu mencapai kesihatan secara menyeluruh.

Tidur bukan hanya pada jumlah masa yang diperuntukkan, tapi juga kualiti rehat yang anda dapat. Gelisah dan sering terbangun pada waktu malam turut mengganggu kualiti tidur anda.

5. Sertai kelas kecergasan

Jika anda merasakan tiada masa untuk bersenam, anda perlu menilai kembali keutamaan dalam kehidupan. Mendaftar dalam kelas kecergasan dan membayar sejumlah wang boleh ‘memaksa’ anda mengadakan masa untuk menghadiri kelas yang dibayar.

Kini terdapat banyak pilihan dari tinju, berbasikal hinggalah kelas tarian yang dapat dilakukan dalam masa singkat. Anda juga boleh mendaftar dalam program kecergasan berkumpulan supaya dapat memotivasikan diri dan tidak cepat berputus asa.

6. Buat catatan aktiviti

Membuat catatan di kalendar juga boleh merangsang semangat anda untuk kekal aktif. Contohnya dengan mencatatkan tempoh aktiviti senaman seperti berjalan pantas, berjoging atau senamrobik. Melalui cara ini, anda boleh melihat perkembangan prestasi diri. Dari sini, anda mungkin akan mencabar diri untuk mencapai tempoh senaman yang dicadangkan atau mencuba aktiviti kecergasan lain.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 11 January 2018 @ 11:01 AM