SYAHRIZAL (baju biru) bersama ahli Project Amal dan anggota Pemadam Selangor menghantar jemaah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.
Intan Mas Ayu Shahimi

Sebak dan terharu sebaik melihat potret kejayaan Pertubuhan Kebajikan Projek Amal Selangor dan Kuala Lumpur (Project Amal) membawa tiga warga emas terpilih mengerjakan umrah, baru-baru ini. Bukan senang peluang seumpama itu direalisasikan dengan cemerlang.

Teringat pertemuan awal dengan presiden badan bukan kerajaan (NGO) ini tahun lalu. Kata Syahrizal Ismail, beliau mahu menyelitkan sebanyak mungkin kelainan dalam setiap kerja kebajikan yang dilakukan pada masa depan.

Membantu mangsa bencana, membawa ratusan anak yatim mengunjungi pesta jualan buku Big Bad Wolf, menunaikan impian anak kurang berkemampuan menyertai Summer Camp, malah membawa gelandangan menunaikan umrah! Semua aktiviti yang dianjurkan menyentuh jiwa masyarakat.

Terbukti memang Project Amal tidak pernah mengehadkan perjalanannya dalam melaksanakan pelbagai program sejak ditubuhkan pada 2013.

Terbaru, NGO itu mengulang usaha murni membawa tiga warga emas asnaf menunaikan ibadah umrah di Tanah Suci. Kata Syahrizal, idea dan perancangan teliti mula dibentang ketika mesyuarat ahli jawatan kuasa (AJK) pada hujung tahun lalu.

“AJK kami terdiri daripada wakil pelbagai kaum dan agama. Selepas berbincang, kami membuat keputusan menghantar tiga lagi warga emas asnaf bersama seorang wakil Project Amal menunaikan umrah.

“Kali pertama kami menghantar tiga warga emas asnaf dan seorang wakil untuk tujuan sama pada 2014. Jadi, tahun ini kami meneruskan lagi kerjasama dengan Pemadam Selangor dan berjaya mendapatkan sumbangan dana berjumlah hampir RM 30,000 daripada Tenaga Nasional Berhad, Honda Global Amity, Myrelo, The Storage People, Jojie Beauty, Atlas One Events, MISB Resources serta sumbangan orang ramai dari seluruh negara,” katanya.

BERTEMU keluarga jemaah sebelum berangkat.

Jelas Syahrizal, dana diperoleh bukan saja dibelanjakan untuk membayar khidmat agensi umrah, tetapi turut digunakan bagi membeli kelengkapan termasuk pakaian, ihram dan ubat-ubatan.

“Kami juga beri sedikit peruntukan perbelanjaan untuk keluarga mereka di Malaysia dan menanggung segala jenis perbelanjaan jemaah ketika mereka di Tanah Suci.

“Alhamdulillah, semua yang dirancang berjalan lancar dan jemaah tidak perlu mengeluarkan walau 10 sen sepanjang mengikuti Project Umrah 2018. Tiga warga emas bertuah yang terpilih adalah Encik Rosli, Puan Dhina dan Puan Salmah.

“Mereka berlepas ke Makkah pada 13 Januari dan sempat singgah ke Madinah pula sebelum kembali ke Malaysia. Paling penting, semua jemaah gembira dengan hadiah yang diberikan Allah SWT dan pastinya mereka amat bersyukur atas pemberian yang tidak ternilai ini,” katanya.

Berdebar dan teruja

Mengakui kerja amal menghantar individu mengerjakan umrah memerlukan kesabaran, iltizam dan kesungguhan tinggi, Syahrizal tetap berbesar hati apabila usaha yang dirangka selama tiga bulan membuahkan hasil terbaik.

“Kalau boleh, kami memang mahu melakukan semua perkara untuk jemaah. Kami mahu mereka rasa sendiri bukan saja impian ke Tanah Suci menjadi realiti, tetapi berpeluang menikmati tempoh ibadah yang cukup tenang.

“Untuk itu, banyak cabaran dan dugaan ditempuh terutama dari segi mencukupkan sumber kewangan. Syukur kepada Allah SWT, semuanya diatasi dengan kerjasama penaja korporat dan individu.

“Secara peribadi, saya berdebar saat jemaah berlepas hinggalah mereka pulang. Begitupun, semua usaha ini lancar dan memberi banyak pengalaman baru untuk terus dijadikan panduan dalam melaksanakan kerja amal di masa akan datang,” katanya.

ROSLI ketika di Tanah Suci.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 1 Mei 2018 @ 12:17 PM