KELUARGA Noor Shaeriani memilih warna merah jambu untuk Aidilfitri tahun ini.
KELUARGA Noor Shaeriani memilih warna merah jambu untuk Aidilfitri tahun ini.
BIRU tema Aidilfitri keluarga Siti Nor pada tahun lalu.
BIRU tema Aidilfitri keluarga Siti Nor pada tahun lalu.
Siti Zarinah Sahib


Setiap kali menjelang Aidilfitri berpakaian warna sedondon seakan-akan menjadi satu kemestian. Sama ada berbaju kurung untuk wanita dan berbaju Melayu untuk lelaki, warna tema keluarga ini anggun dipandang terutama ketika mengunjungi rumah tetamu. Kelihatan seperti kumpulan boria, apabila ramai mengenakan warna sama ketika hari pertama berhari raya.

Kebiasaannya wanita antara individu paling sibuk memikirkan tema busana seisi keluarga. Malah warna yang dipilih biasanya mengikut rona paling popular ketika itu dan tidak akan diulang untuk tahun akan datang.

Bagi Noor Shaeriani Awang Hamat, 34, tahun ini mereka sekeluarga memilih tema merah jambu dan kelabu. Walaupun keputusan memilih warna terletak di tangan isteri, Noor Shaeriani tetap bertanyakan pendapat suami.

“Suami menurut saja pilihan saya. Dia tidak kisah sebenarnya, anak pula masih kecil jadi keputusan memilih warna biasanya perbincangan di antara saya dan suami saja. Pada tahun ini merah jambu adalah rona kesukaan suami jadi tema tahun ini memang menepati cita rasanya,” katanya yang juga penggemar merah jambu.

Menurut wanita ini, sejak berkahwin setiap tahun mereka mengenakan warna yang sama. Oleh kerana ahli keluarga meningkat jadi pemilihan rona sedondon ini kelihatan menarik terutama apabila dipakai anak kecil.

“Kami tidak pernah terlepas berpakaian sedondon setiap tahun. Oleh kerana mempunyai enam anak perempuan jadi setiap kali berkunjung ke rumah saudara-mara, anak akan jadi perhatian disebabkan mereka kelihatan sebaya dan seperti kembar. Malah jika bukan hari raya sekalipun saya sering memakaikan mereka baju warna sama,” ujarnya.

Mengenai perbelanjaan raya, jelas Shaeriani dia tidak menyediakan pakaian yang banyak. Hanya sepasang baju kurung untuk anak dan sepasang lagi baju kasual.

“Biasanya saya menyediakan blaus dan denim untuk baju kasual. Untuk saya dan suami pula cukuplah sepasang pakaian saja. Saya memang tidak mahu berlebih-lebihan membeli pakaian baru. Jika busana lama masih elok tidak salah memakainya semula,” katanya.

Bagi menjimatkan kos, Noor Shaeriani membeli fabrik kapas Jepun kerana warnanya yang eksklusif. Untuk busana anak semuanya bernilai RM600 termasuk upah jahit. Itu belum termasuk pakaian kasual, kasut dan kelengkapan lain dengan anggaran RM1,500.

“Saya lebih suka menempah pakaian kerana hasilnya lebih cantik mengikut ukuran badan anak. Bagaimanapun, tempahan perlu dibuat sebulan sebelum puasa bagi memastikan ia dapat disiapkan mengikut waktunya. Untuk kemeja dan seluar pula biasanya dibeli seminggu sebelum raya,” katanya yang menetapkan bajet bagi mengelak berbelanja melebihi hadnya.

Katanya lagi, sejak melangsungkan perkahwinan, mereka bergilir-gilir menyambut raya di kampung halaman masing-masing. Jadi tiada istilah merajuk atau berasa tidak adil kerana beraya di kampung yang sama.

“Tahun ini kami beraya di Terengganu dahulu kemudian baru kembali ke Machang, Kelantan,” katanya bersyukur dikurniakan enam anak perempuan kerana mereka sudah boleh membantu melakukan kerja rumah.

SEDONDON CERIAKAN RAYA

Bagi pereka beg tangan, Siti Nor Hanir Zanar Misro seingatnya dia dan keluarga tidak pernah menyambut hari raya dengan memakai baju warna berbeza.

“Setiap tahun kami sekeluarga mesti berpakaian sedondon dan warna baju berdasarkan pilihan ramai. Bagi saya sekiranya tidak mengenakan baju warna sama sambutan raya menjadi hambar,” katanya ketawa.

Untuk tahun ini Siti Nor dan suami, Mohd Dewa Abd Razak sepakat memilih kuning pastel sebagai tema Aidilfitri memandangkan sudah agak lama tidak menggayakan rona keemasan ini. Walaupun suami tidak menyukai warna cerah atau terang, kuning adalah warna yang jarang sekali dijadikan tema.

“Apabila sudah mendapat warna tema, selalunya saya akan membeli baju sendiri dahulu. Ini kerana saya selalu bermasalah terutama untuk memadankan dengan tudung,” katanya yang mengakui agak mencabar menetapkan tema busana kerana memiliki enam anak lelaki. Walaupun anak lelaki biasanya mengikut saja, dia tetap meminta pandangan mereka.

“Maklumlah mereka sudah remaja, ada kala mereka juga punya cita rasa sendiri. Jadi adalah lebih baik sama-sama mendapatkan pandangan semua supaya mereka gembira memakainya,” katanya.

Kata Siti Nor lagi, berpakaian sedondon menandakan persefahaman antara satu sama lain. Ini kerana bukannya mudah mengikut enam pendapat berbeza, tanpa kemudi yang bagus agak sukar mendidik anak patuh arahan dan menerima pandangan ibu bapa.

“Saya ada pengalaman membeli-belah persiapan baju raya. Semasa anak masih kecil, ia agak mencabar kerana dengan suasana yang sibuk dan ramai orang memang susah untuk mengawal enam anak serentak. Jadi selalunya saya dan suami akan membawa anak secara bergilir-gilir iaitu dengan membawa tiga orang saja dan minggu seterusnya tiga orang lagi,” katanya yang menyediakan sepasang baju baru bagi setiap orang.

Berbeza pada masa sekarang, proses membeli-belah menjadi lebih mudah kerana dia dan suami hanya perlu memberikan wang untuk anak pertama Muhammad Amirul Hakim, 21, dan kedua Muhammad Amirul Ridzuan, 19. Mereka mendapatkan pakaian mengikut kehendak sendiri. Lagipun, anak lelaki tidak banyak kerenah berbanding anak perempuan.

“Saya ada enam anak lelaki berusia lapan hingga 21 tahun. Memandangkan semua lelaki persiapan terutama untuk baju raya, agak mudah. Pilihan untuk baju lelaki tidaklah sebanyak baju perempuan dengan fesyen pelbagai. Jadi urusan membeli lebih cepat dan mudah.

“Untuk persiapan raya seperti mengemas rumah, anak sangat membantu. Selalunya tugas mengemas dalam dan luar rumah memang diberikan kepada mereka. Anak juga sudah faham inilah tugasan pada setiap tahun. Untuk bahagian dapur dan hiasan rumah saya dan suami pula yang uruskan,” katanya.

Mengenai perbelanjaan raya Siti Nor dan suami menyediakan bajet seawal sebelum puasa. Untuk enam anak dia dan suami seboleh-bolehnya menyediakan sepasang baju Melayu dan dua pasang baju kasual, dengan anggaran bajet di antara RM2,000 hingga RM3,000.

Persiapan lain seperti biskut raya selalunya dibeli daripada pengusaha biskut yang sama setiap tahun. Untuk hiasan rumah pula bergantung kepada keperluan.

“Apa yang penting adalah perbelanjaan pakaian anak kerana mahu atau tidak ia perlu disediakan. Pakaian baru mampu menceriakan mereka,” katanya yang akan pulang berhari raya ke kampung suami di Jelebu, Negeri Sembilan dan sebelah petang pulang ke Bahau pula.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 1 Jun 2018 @ 12:46 PM