Sengaja penulis mengabungkan kolum Tip &Trik dan Reviu App kali ini memandangkan kedua-duanya ada persamaan terutama musim raya ini.

Terdapat puluhan aplikasi berkaitan suntingan fotografi sama ada di iOS atau Android yang boleh dipilih, namun perlu diingat tidak semuanya mempunyai ciri baik dan memuaskan hati.

[email protected] mencadangkan beberapa aplikasi yang bersesuaian dengan keperluan suntingan bagi telefon pintar dan paling penting menepati cita rasa pengguna di Malaysia terutama selepas berdozen foto raya dirakam.

PicsArt Photo Studio

Aplikasi ini bukan saja berfungsi menyunting, tetapi ia juga membolehkan anda berhubung dengan pengguna lain yang berkongsi hasil seni mereka.

Menariknya, gambar dirakam boleh disunting menjadi karya seni selain membenarkan individu lain juga menyunting gambar sama menjadikannya lebih menarik.

Satu fungsi yang mencuri tumpuan termasuk ciri ‘Draw’ menyaksikan pengguna boleh menconteng gambar yang ada selain ditambah dengan pelekat (sitcker) ditawarkan.

PICSART Photo Studio

Snapseed

Fungsi manual dalam aplikasi ini memang hebat. Anda boleh lihat ciri Tool yang mempunyai. Tune Image, Details, Crop, Rotate, Perspective, White Balance, Brush, Selective, Healing, Vignette, Text dan Curves.

Bagi Filter atau penapis pula, terdapat Lens Blur, Glamour Glow, Tonal Contrast, HDR Scape, Drama, Grunge, Grainy Film, Vintage, Retrolux, Noir, Black&White, Frames dan Face.

Ciri menyeluruh itu sudah pasti terlalu banyak untuk diteroka, jadi apa yang anda perlu lakukan ialah mengambil sedikit masa untuk membelek satu persatu secara teliti, memang sedikit leceh, tapi hasilnya berbaloi.

SNAPSEED

Cymera

Cymera agak ringkas dan sebaik saja dibuka, ia terus memaparkan gambar terakhir yang dirakam.

Fungsinya ditempatkan di bahagian atas termasuk Edit, Correct, Effect, Beauty dan Decorate manakala ruangan bawah lengkap dengan galeri, perkongsian, simpan dan kamera untuk terus merakam.

Anda juga boleh menampal ‘watermark’ di bahagian bawah kanan dengan ikon Cymera.

Menariknya mengenai aplikasi pada bahagian Beauty dengan fungsi Body, Big Eyes, Smile, Slim, Liquify, Concealer, Whitening, Softening, Hair, Make-Up dan Red Eye.

CYMERA

Open Camera

Jika anda mahu merakam foto, lebih baik terus menggunakan aplikasi yang mempunyai pelbagai fungsi seakan-akan menggunakan kamera DSLR.

Fungsi kamera yang boleh diubah termasuk Focus Modes, Scene Modes, Color Effects, White Balance, Iso, Exposure Compensation/Lock, Face Detection dan Torch.

Antara muka aplikasi ini juga lebih ringkas dan fungsi kamera ditempatkan di bahagian kanan jika anda menggunakan kamera secara menegak atau bahagian atas jika anda menggunakan kamera telefon secara melintang.

OPEN Camera

Setakat ini, semua fungsi dalam aplikasi ini ditawarkan secara percuma. Banyak aplikasi lain yang berada dalam App Store dan Google Play boleh diteroka, namun jika anda berminat dengan fotografi boleh mencuba pindah turun aplikasi dicadangkan [email protected].

Apatah lagi ketika berkumpul bersama keluarga atau rakan memerlukan memori yang disimpan dengan baik walaupun telefon pintar anda mungkin tidak secanggih mana.

Cuma, jangan terlalu asyik dengan telefon.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 14 Jun 2018 @ 7:08 AM