Oleh Muhammad Saufi Hassan


SIAPA kata anak tempatan tidak mempunyai kreativiti dalam penghasilan karya seni moden seperti membangunkan industri animasi dan mencipta permainan video yang berkualiti sama seperti negara maju?

Buktinya, dua anak muda ini yang masih bergelar penuntut di Universiti Multimedia (MMU) membuktikan mereka mampu menghasilkan karya seni elektronik berdasarkan latar belakang sejarah.

Mereka membangunkan permainan yang mengadaptasi teknologi realiti maya (VR) berlatarbelakangkan sejarah peperangan membabitkan Leftenan Adnan menentang penjajahan Jepun di Bukit Chandu.

Hasil daripada data serta maklumat pertempuran berkenaan, Adnan Arif Jazlan, 23, dan Caleb Yong Ze Kang, 24, membangunkan permainan berjudul ‘Chandu VR: Tribute to the Malay Regiment’.


YONG, Arif Adnan dan pensyarah mereka, Dendi Permadia bersama poster permainan berkenaan.

Ia hasil daripada kemajuan industri teknologi dan jaringan Internet yang semakin meluas memberi ruang serta platform untuk segmen animasi mula berkembang di negara ini.

Segmen berkenaan memberi ruang kepada pembangun permainan muda menzahirkan bakat mereka dalam pelbagai bentuk termasuk daripada pelajar.

Walaupun permainan itu di peringkat percubaan, dua anak muda ini membuktikan negara tidak ketandusan bakat baharu yang kreatif sebaliknya perlu diberikan ruang dan peluang mempamerkan bakat mereka.

Yong berkata, permainan itu masih di peringkat percubaan memandangkan jika ingin membangunkan versi penuh latar belakang sejarah Bukit Chandu dengan perkembangan watak Leftenan Adnan memerlukan kos yang besar.

“Judul ini kami bangunkan sebagai sebahagian projek semester dan ia hanya merangkumi permainan percubaan. Bagaimanapun, maklum balas yang diterima sangat baik,” katanya.


PERMAINAN Chandu VR ini menampilkan latar belakang Perang Dunia Kedua membabitkan Leftenan Adnan.

Permainan itu akan dimuat naik di platform pasaran permainan sukan elektronik terkemuka iaitu Steam dan dua anak muda ini mahu supaya judul berkenaan menjadi versi penuh.

Pada masa sama, Adnan Arif berkata, ia bukan saja mampu menarik remaja untuk mengetahui sejarah dengan kaedah lebih interaktif, malah memberi ruang kepada bakat muda menonjolkan kreativiti mereka.

“Sebenarnya, banyak yang perlu kami pelajari dan berharap kejayaan projek ini tidak berhenti di sini. Banyak lagi elemen sejarah yang boleh diadaptasi menjadi permainan supaya remaja lebih tertarik.

“Kaedah pembelajaran interaktif ini sangat berkesan kerana ia membawa dimensi baharu kepada pengajaran. Remaja bukan saja boleh bermain tetapi merasai suasana serta latar belakang sejarah itu sendiri,” katanya.


TEKNIK pengajaran menerusi kaedah interaktif mampu menarik golongan muda mengenali sesuatu peristiwa dengan lebih dekat.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 15 Oktober 2019 @ 12:23 PM
REALITI maya (VR) menjadi tarikan utama remaja untuk mengenali sesuatu sejarah.