Selasa, 9 Julai 2019.

KEMENTERIAN Kesihatan mengesahkan satu kematian membabitkan seorang wanita Orang Asli yang dijangkiti wabak measles di Hulu Terengganu, semalam.

Isnin, 24 Jun 2019.

SEMUA 15 jenazah Orang Asli Batek yang meninggal dunia akibat wabak demam campak (measles) dikebumikan secara Islam dalam satu liang lahad, semalam.

Ahad, 23 Jun 2019.

JENAZAH 15 Orang Asli suku Batek yang meninggal dunia dipercayai akibat demam campak, disembahyangkan di Masjid Tengku Faiz Petra, Gua Musang, sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Kuala Koh, hari ini.

Rabu, 19 Jun 2019.

LAPAN belas penduduk Orang Asli termasuk lima daripada perkampungan Orang Asli Sungai Berua, Hulu Terengganu, masih dirawat di Hospital Hulu Terengganu (HTT) disyaki dijangkiti saluran pernafasan.

Rabu, 19 Jun 2019.

SEMUA 14 mayat dan rangka Orang Asli suku Batek Kuala Koh, Gua Musang sudah selesai menjalani proses bedah siasat di Hospital Gua Musang.

Rabu, 19 Jun 2019.

KUALA LUMPUR: Segelintir masyarakat Orang Asli di kawasan pedalaman masih mengekalkan cara hidup tradisi serta adat lama dan menganggap mayat yang diletakkan di atas pokok akan ghaib ‘diangkat’.

Rabu, 19 Jun 2019.

KOTA BHARU: Semua penduduk sekitar Kuala Koh, Gua Musang akan diberi suntikan vaksin bermula minggu depan, bagi mengelak penularan wabak measles atau demam campak.

Rabu, 19 Jun 2019.

KEPUTUSAN sampel bedah siasat 12 mayat Orang Asli suku Batek dari Kuala Koh, Gua Musang akan diperolehi dalam tempoh beberapa hari lagi, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Rabu, 19 Jun 2019.

TUJUH kes Orang Asli di Kampung Gerdong, Hulu Terengganu, Terengganu dan empat di Kampung Ulu Sat, Jerantut, Pahang disahkan dijangkiti measles atau demam campak, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Selasa, 18 Jun 2019.

PENDUDUK Orang Asli suku Batek di Kampung Aring di Gua Musang, masih bimbang untuk menggunakan air sungai untuk kegunaan harian mereka.