Ipoh: Bukan sekadar permohonan maaf secara terbuka kepada semua pihak kerana menyinggung sensitiviti umat Islam di negara ini, malah penganjur program ‘I Want To Touch A Dog’ wajib bertaubat.

Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria berkata, permohonan maaf yang dibuat dalam sidang media ringkas Sabtu lalu dalam keadaan wajah tersenyum tanpa reaksi kekesalan serta tidak mahu melayan sebarang pertanyaan wartawan, seolah-olah menunjukkan ia hanya satu bentuk permainan penganjur.

“Ia seolah-olah ‘melepaskan batuk di tangga’, dia penganjur tidak perlu minta maaf, tetapi yang perlu dia bertaubat kepada Allah sebab sudah melanggar hukum Tuhan.

“Kita tersinggung kerana kita beragama Islam, tetapi Tuhan murka kerana dia melakukan penghinaan terhadap hukum Allah, wajib dia bertaubat,” katanya selepas menyampaikan ucap utama pada Seminar Kebangsaan al-Quran dan Negara Toyyibah anjuran bersama Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) serta Majlis Muafakat Pertubuhan Bukan Kerajaan (MAMPAN) di sini semalam.

Sabtu lalu, penganjur program itu, Syed Azmi Alhabshi ditemani peguamnya, Syahredzan Johan, membuat permohonan maaf secara terbuka kepada semua pihak di atas penganjuran program itu yang menyinggung sensitiviti umat Islam.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 28 Oktober 2014 @ 5:16 AM