KAPAL Tentera Nasional Indonesia Angkatan Laut (TNI-AL), KRI Usman Harun-359 berlepas dari Dermaga Koarmatim Ujung Surabaya menuju ke Laut Jawa, semalam.
KAPAL Tentera Nasional Indonesia Angkatan Laut (TNI-AL), KRI Usman Harun-359 berlepas dari Dermaga Koarmatim Ujung Surabaya menuju ke Laut Jawa, semalam.

Jakarta: Kementerian Pengangkutan Indonesia sudah mengambil keterangan daripada beberapa pihak bagi mencari pihak bertanggungjawab memberi kebenaran untuk pesawat AirAsia Indonesia QZ8501 melakukan penerbangan dari Surabaya ke Singapura pada hari kejadian.

Menterinya, Ignasius Johan berkata, berdasarkan keterangan itu, tindakan bukan hanya membabitkan pesawat berkenaan, malah dipercayai turut membabitkan syarikat penerbangan lain.

“Kami sudah mengambil keterangan daripada beberapa pihak yang memberi kebenaran pesawat itu melakukan penerbangan termasuk pihak dalaman kementerian. Saya tegaskan kebenaran yang diberikan itu tidak sah kerana tidak pernah ada daripada kementerian. Saya syak perkara ini juga dilakukan penerbangan lain.

“Penyiasat dari kementerian saya melakukan siasatan secara terperinci. Jadual penerbangan juga sudah diketahui AirAsia sejak 28 Oktober lagi. Kami akan siasat hingga menemui pihak sebenar yang bertanggungjawab mengeluarkan kebenaran itu,” katanya.

Presiden AirAsia Indonesia Sunu Widyatmoko pula berkata, pihaknya akan membuat pertimbangan semula selepas laluan AirAsia Indonesia Surabaya ke Singapura dibekukan.

Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 5 January 2015 @ 6:43 AM